8
Mayıs
2024
Çarşamba
BOLU

Bolu: İzzet Baysal Üniversitesi'nde Profesör skandalı

Abant İzzet Baysal Üniversitesi eşine az rastlanabilir olaya daha ev sahipliği yaptı. Bu olaydan sonra AİBÜ’nde fırsatçı prof. olup olmadığı gündeme geldi.

AİBÜ Türkiye bilim tarihinde eşine nadiren rastlanacak bir olaya bir yandan ev sahipliği yaparken diğer yandan akıllara durgunluk verecek derecede tanıklık yaptı. Üniversitenin İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölümü Başkanı Prof. Dr. Levent Köker’in Üniversite öğretim üyeliğinden apar topar istifa ettiği ve istifa dilekçesini verdiği günden bu yana bir daha Üniversiteye dönmediği öğrenildi.

Prof. Dr. Levent Köker’in 2,5 yıla aşkın bir süredir AİBÜ Rektörlüğüne ve İBF Dekanlığına bilgi vermeden Kıbrıs’ta izinsiz ders verdiği ve üniversitede İletişim Fakültesi Dekanı olduğu ortaya çıktı. Prosedür ve yöneltmelikler gereği AİBÜ’de görevli bir Öğretim Üyesinin bu üniversite dışında herhangi bir üniversitede ders vermesi yasakken (izine tabi) uluslar arası izinsiz ders vermiş olması akıllara durgunluk verdi.

Eser, Göz mü yumdu?

AİBÜ’de kulaktan kulağa dolaşan iddialara göre Prof. Dr. Köker’in Kıbrıs Yakındoğu Üniversitesinde ders verdiği ve Dekanlık yaptığı İktisadi ve İdari Bilimler Eski Dekanı Prof. Dr. Uğur Eser tarafından da bilinmektemiydi. Bu iddiaların ardından bilim çevreleri şu soruya cevap arıyor: “Prof. Dr. Uğur Eser bu olaya gerçekten göz mü yumdu, göz yumduysa sebebi ne?”

Süreç nasıl işleyecek ?

Prof. Dr. Levent Köker’in bir takım yanlı medya organlarında yer aldığı sebeplerden biri bu olaydan kaçış için istifa ettiği de iddia edilirken bundan sonraki süreçte Levent Köker’in milyarlarca liralık geri ödeme emri çıkması bekleniyor. Prof. Dr. Köker’in Yakındoğu Üniversitesinde ders verdiği ve Dekanlık yaptığı dönemlerde AİBÜ’den almış olduğu maaşlarla ilgili çıkması beklenen geri ödeme kararı için açılması beklenen soruşturmanın tamamlanması gerekiyor.

Dava yolu gözüküyor

Bu çarpıcı iddialardan sonra görüştüğümüz hukuk çevreleri ise gerek Levent Köker hakkında gerekse Dekan Uğur Eser hakkında ayrı ayrı davalar açılma ihtimali olduğundan bahsettiler. AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Yaşar Akbıyık’ın da konuyla ilgili Levent Köker’e durumu sorduğu ve doğruluğunu teyit ettirdiği AİBÜ’ye yakın çevrelerden öğrenilirken, Levent Köker’in bu görüşmeden bir gün sonra istifa ettiği gelen bilgiler arasında. Şimdi gözler mevcut durum ile ilgili hem Prof. Dr. Yaşar Akbıyık’a hem de İktisadi ve İdari Bilim Fakültesi Dekanlığına çevrilmiş durumda.

EYÜP KARAKAŞ-KENTHABER/BOLU
Yayın Tarihi : 26 Mayıs 2004 Çarşamba 14:44:50


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?