8
Mayıs
2024
Çarşamba
BOLU

Bolu:Bakan Güler;'Nükleer santral için yer arıyoruz'


Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Madencilik Sektörü Başkanlar Konseyi Birliği (MSBK) tarafından Bolu Abant’ta düzenlenen toplantıya katıldı. Maden Yasası’nın sivil ve kamu kesimindeki maden temsilcilerinin desteği ile geçtiğimiz günlerde çıktığını belirten Güler, ’’Bu yasaya göre yönetmeliklerin de hazırlanması gerekiyordu. Yönetmeliklerin hazırlanması için 8 aylık bir süre vardı. Biz bu 8 aylık süreyi beklemeden çalışmalara başladık ve bunu 40 gün içerisinde hazırladık. Hazırladığımız maddeleri büyük bir şeffaflıkla sektör temsilcilerine açtık’’ dedi.


Hazırlanan 8 yönetmeliğin Abant’ta yapılan toplantıda ’’Ortak Akıl’’ yaklaşımı ile tartışıldığını ifade eden Güler, 8 maddenin kabul edilmesinden sonra hayata geçirileceğini anlatarak, ’’Bu 8 madde maden yasasında büyük bir atlamaya neden olacak. Çünkü madensiz bir kalkınma düşünülemez. Ülkemiz yıllardır bu konuyu ihmal etmiş. Cumhuriyet tarihi içerisinde bu şeffaflığı kimse göstermemiş’’ diye konuştu.


Bakan Hilmi Güler, bor madeni başta olmak üzere endüstriyel madenlerin kullanımını hayata geçirmek için çalışmalara hız verdiklerini belirterek, ’’Bu konu için gece yarılarına kadar çalışıyoruz. Bordan daha önemli mermer sektörü, pelit, zeolit ve kömür sektöründe çok önemli atılımlar yaptık. Türkiye Kömür İşletmeleri 7.7 milyon tonluk kömürü sisteme soktu. Bu kömürlerden 4 milyon ton piyasaya sürülecek ve piyasaya sürülen kömürlerin 3 milyon tonu halka satılacak. 1.2 milyon tonu da dar gelirlilere ücretsiz olarak dağıtılacak. Bunun sevkiyatı da başladı. Türkiye Taşkömürü İşletmeleri zarar eden bir kuruluştu. Bu kurumda ihale aşamasına gelindi. 19 ayrı sahada ihale yapılması kararı alındı. Bunun dışında 3 büyük sahada ihale aşamasına gelindi. Bu 3 büyük saha da bu ay içinde ihaleye çıkacak. Akçakoca’da petrol arama çalışmaları sürüyor. Bu konuda alınan raporlar anında bana iletiliyor. Gelişmeleri takip ediyoruz" şeklinde konuştu.


Güler, nükleer santral konusunun parti programlarında ve hükümet çalışmalarında yer aldığını da ifade ederek, "Nükleer santral konusuna mutlaka gireceğiz. Yer seçimi çalışmaları, temel faktörleri, projenin teknik yönü ile ilgili çalışmalar sürüyor. Şartnamenin temel parametreleri üzerindeki çalışmalar devam ediyor. Bu arada teknolojisi ile ilgili çalışmalar sürüyor. Bütün, dünyada büyük bir değişim yaşanıyor. Diğer yakıtların olumsuz etkileri nedeniyle nükleer santraller büyük bir önem kazanıyor. Petrol fiyatlarının bu derece artması bizi bu konuda mecbur kılıyor. Ülkemizin enerji ithalatı konusunda dışa bağımlılığını azaltmaya, minimum seviyeye indirmeye çalışıyoruz. Dolayısıyla, kömürden petrol üretme konusu da dahil olmak üzere yeni teknolojiler üzerinde çalışıyoruz. Gerekirse kömürden petrol üreteceğiz. Çok büyük bir kömür arama kampanyası başlatacağız. Mevcut rezervlerin dışında muhtemel kaynakları araştırmaya başladık. Artık çevreciler de nükleer santral olayına daha ılımlı yaklaşıyorlar’’ diye konuştu.

BOLU (İHA) -
Yayın Tarihi : 8 Ağustos 2004 Pazar 14:14:19


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?