3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Bolu Dağı Tüneli'nde sıkıntı bitmiyor

İstanbul- Ankara karayolunun trafiğini rahatlatacağı düşünülerek büyük umutlarla açılan Bolu Dağı Tüneli, kar yağışı sonrasında ölüm yolu haline geldi.

Tünelin Düzce çıkışında sadece Ocak ayında 26 trafik kazasında 8 kişi öldü, 40 kişi de yaralandı. Bolu Dağı Tüneli içinde 70 kilometre hız limitini aşan sürücüler, tünel çıkışında yolun eğimli ve virajlı olması nedeniyle çok sayıda trafik kazası yaşanmasına sebep oldu. Ocak ayında tünel çıkışında meydana gelen 26 trafik kazasında 8 kişi öldü, 40 kişi de yaralandı.

Bolu Dağı Tüneli'nin Ankara istikametinde ise, geçtiğimiz ay sadece bir maddi hasarlı trafik kazası meydana geldi. Tünelin Düzce kesimindeki yolun eğimli ve yokuş aşağı olması ile sürücülerin aşırı hız yapması kazaların başlıca nedenleri
arasında gösteriliyor.

Büyük umutlarla yapılan "Otomatik Buz Çözücü Sistemi" de tünel çıkışında yaşanan sıkıntıları azaltmadı. Yoğun kar yağışının görüldüğü Bolu Dağı'nda 2, 3 ve 4'üncü viyadüklere konulan "Otomatik Buz Çözücü Sistemi" yapılmış olmaktan öteye gidemedi. Yolun üzerindeki sıvıyı (kar-yağmur) donma noktasına 2 derece kala otomatik spreyleme yaparak buzlanmayı önleyeceği ifade edilen sistem, ilk yoğun kar yağışının düşmesiyle çalışmaz hale geldi. Kar yağışının üzerini kapattığı sistem buzlanmaya çare olamadı.

Geçen hafta Kastamonu Emniyet Müdürlüğü Çevik Kuvvet Şube Müdürü'nün geçirdiği trafik kazası sonrası kızının hayatını kaybetmesi ve 3 otobüs, 1 minibüs ve 1 kamyonun karıştığı başka bir trafik kazasında 6 kişinin yaşamını yitirmesi, 35 kişinin de yaralanması yetkilileri harekete geçirdi.

Ankara- İstanbul istikametinin Bolu Dağı Tüneli çıkışından itibaren 3,5 kilometrelik yola çare aranıyor. Tünelden aşırı hızla çıkan sürücülere karşı radar uygulaması düşünülürken, yolun tırtıklı hale getirilmesi de gündemde. Emniyet Genel Müdürlüğü ve Karayolları Genel Müdürlüğü yetkilileri tünel çıkışındaki kazaları en aza indirmek için çalışmalara başladı. Bolu Dağı Bölge Trafik Şube Müdürü Orhan Başaran, tünel çıkışındaki yolun eğimli ve virajlı olması, sürücülerin hız limitine uymamaları sonucunda kazaların yaşandığını söyledi.

Başaran, Karayolları yetkilileri ile gereken görüşmeleri yaptıklarını belirterek şöyle konuştu: "Tünel çıkışındaki virajı yok etmemiz mümkün değil. Ne kadar uyarı levhası koyarsak koyalım aşırı hız yapan sürücülerin önüne geçemiyoruz. Radar kontrollerini artırdık. Sürücülerin bilinçli olmaları gerekiyor. Tünel içinde 70 kilometre hız limitini aşan sürücülerimiz çıkışta bir anda karla kaplı yolla karşılaşınca panikliyor. Yolun virajlı olması nedeniyle direksiyon hakimiyetini kaybederek kazalara neden oluyorlar. Sorunun çözümü aslında sadece hız limitlerine uymak ve yakın takip yapmamak."

iha
Yayın Tarihi : 5 Şubat 2008 Salı 18:56:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?