3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Bolu'da 2x2 konferansı

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) bir konferans veren Bilgi Üniversitesi Öğretim üyesi Ali Nesin, amacının zihinsel bir sistem ve tanımlar zinciri kurduklarını göstermek olduğunu söyledi.


Abant İzzet Baysal Üniversitesi Matematik Topluluğu tarafından düzenlenen "2X2" adlı konferansa konuk olan Nesin, şans ve beklenti gibi kavramların ne anlama geldiğini, günlük hayatta çok kullanılan zar atma ve yazı-tura oynama gibi oyunlar aracılığıyla anlattı. "İki kere iki"nin neden dört ettiğini açıklayan Ali Nesin, bunun önceden inşa edilmiş bir sistemin varlığına dayandığını vurguladı.


Tüm yönetim şekillerinin bilgisini içeren bir sistem varlığını dikkate almak zorunda olduklarını söyleyen Ali Nesin, "İki kere ikinin dörde eşit olduğunu söylerken aslında 2 kere 2'nin değerinin 4'e eşit olduğunu söylüyoruz. Ne zamandan beri iki kere iki dört eder sorusu üzerine düşünürsek şunu anlarız.

Öncelikle 'İki ne demek? Çarpmak ne demek? Dört ne demek? Eşitlik neye denir?' sorularını yanıtlayan bir sistemimiz olmalı.

Benzer şekilde 'Cumhuriyet en iyi yönetim şeklidir' dediğimizde de hem bu cümlenin her bir öğesinin tek tek ne anlama geldiğini, hem de 'tüm yönetim şekillerinin bilgisini içeren bir sistemin varlığını' dikkate almak zorundayız" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 15 Nisan 2009 Çarşamba 14:25:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?