8
Mayıs
2024
Çarşamba
BOLU

Bolu'da işçilerden, yağmur altında eylem

Bolu’da kurulu bulanan BOLPAT AŞ ‘de çalışmakta olan 6 işçinin çıkarılması sonucu TEKGIDA-İŞ Sendikası ve TÜRK-İŞ’e bağlı diğer sendika temsilcileri fabrika önünde yağan yağmura aldırmadan eylem yaptılar.

2003 yılı Temmuz ve Ağustos aylarında TEKGIDA-İŞ Sendikasına üye olmaları gerekçesiyle işçiler üzerinde işveren tarafından “işten atılma” tehdidi gibi baskılar sonucu eylem kararı alan TEK GIDA-İŞ Sendikası Yönetimi, “Sendikalı olma gerekçesi ile işçilerimizi işten çıkarılmakla tehdit ediliyor” dedi.

Bolu’da kurulu bulunan BOLPAT AŞ’de çalışan 80 işçiden 62 işçinin sendikaya üyesi olması, işveren tarafından işten çıkarılması söz konusu haline geldi. TEKGIDA-İŞ Sendikası ise duruma seyirci kalmayarak sendikaya üye işçiler ile birlikte fabrika önünde yağmur altında eylem ve basın açıklaması yaptılar.

Yaklaşık olarak 200 işçinin eylem yaptığı fabrika önünde TEK GIDA-İŞ Sendikası Ankara Bölge Şube Sekreteri Lütfi Ceylan yaptığı açıklamada “3 üyemizi işçi fazlalığı bahanesi ile işten çıkartan işveren sudan sebepler ile 2 işçimizin de iş akdine son verdi. Diğer üyelerimize ise psikolojik baskılar yaparak 15 gün içinde sendikadan istifa etmezseniz işe gelmeyin demektedir” dedi.

Bu olumsuzluklara rağmen işyerinde ellerinden gelen gayreti sarf ettiklerini belirten Ceylan, “İşverenin kanuni sınırların üzerinde yaptırdığı fazla mesailer ve özellikle 7,5 saatten fazla çalışma yapılmaması kanunla yasaklanmış olmasına rağmen bu çalışmaları işçilerimiz ile el ele yılmadan yaptık. Üyelerimiz 6 aydan beri her gün çift vardiya üzerinden yılmadan 12 saat ve gerektiğinde daha fazla çalışmaktadır. Her şeye rağmen işverenin son zamanlarda aldığı bu tutum bizi de üzmektedir” dedi.

Sendikalaşma hakkının Anayasa, yasalar ve demokratik düzenin en geçilmez ve temel haklarından biri olduğunu belirten TEKGIDA-İŞ Sendikası Ankara Bölge Şube Sekreteri Lütfi Ceylan, “Sendikamız, üyeleri için her türlü yasal ve meşru mücadeleyi sürdürmeye devam edecektir. Sendikamıza ağza alınmayacak hakaretlerde bulunan işveren, sendikamızı da satın aldıklarını, sendikaya para verdiklerini belirterek akla gelmeyecek yalan ve dayanaksız sözler söylenmektedir. Üyelerimize bu tür hakaretler eden yöneticiler hakkında en güzel cevabı yasalar verecektir” dedi.

Yaklaşık 200 kişinin katıldığı eylemde işçiler ve sendika temsilcileri olaysız dağıldı.

EYÜP KARAKAŞ-KENTHABER/BOLU
Yayın Tarihi : 15 Mayıs 2004 Cumartesi 15:03:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?