8
Mayıs
2024
Çarşamba
BOLU

Bolulu Depremzedelerin 'Borç' tepkisi...

Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından yaptırılan kalıcı deprem konutlarında yaşamaya başlayan bin 734 hak sahibi depremzede, Bayındırlık ve İskan Bakanlığı Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün açıkladığı borçlandırma takvimini kabul etmeyeceklerini söyledi.


Kalıcı konutlarda karara tepki göstererek alkışlarla protesto eden depremzedelerden hak sahibi avukat Tuncay Alnıak, depremzedeler adına yaptığı konuşmada, Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün borçlandırma takvimini açıkladığını söyleyerek, "Açıklamada, konut kredilerinin geri ödemesinin 1051-3177 Sayılı Kanunun 40. maddesine göre konut teslim tarihinden 2 yıl sonra başlayacağı ve 18 yılda eşit taksitler halinde alınacağı belirtiliyor. Bahsedilen mevcut kanunda böyle bir takvim söz konusu değil" dedi.


Alnıak, mevcut kanunda "İlk taksit ipotek tescil tarihinden 2 yıl sonra başlar ve 20 yılda eşit taksitlerle tahsil edilir'' ifadesinin yer aldığını belirterek, ''Afet İşleri Genel Müdürlüğü bu kararla mevcut kanunu ihlal ediyor. Ayrıca konutlarda yaşayan depremzedelerden 2001 yılını başlangıç sayarak yaklaşık 1 milyar 800 milyon lira toplu ödeme yapmasını istiyor. Bizler bu yanlışın düzeltilmesi için bütün hukuki yollara başvuracağız. Afet İşleri Genel Müdürlüğü aldığı bu kararla deprem bölgesindeki 40 bin depremzedeyi mağdur edecek. Eğer girişimlerimizde başarılı olamazsak alınan kararın iptali için Bölge İdare Mahkemesi'ne başvuracağız" diye konuştu.
Hak sahiplerinden Murat Gücüm ise Afet İşleri Genel Müdürlüğü'nün aldığı bu kararın deprem konutlarında yaşayan binlerce depremzedeyi mağdur edeceğini iddia ederek, "Bakanlığın kendi internet sitesinde yer alan 1051-3177 Sayılı Kanunun 40. maddesini merak edip okumasaydık alınan bu haksız kararı bilmeden uygulayacaktık. Bizler bu karar düzeltilinceye kadar ödeme yapmayacağız. Bu maddeye göre bizlerin 21 Temmuz 2004'te başlayan ilk ipotek tarihi göz önünde bulundurulması halinde 2006 yılında ödeme yapmaya başlamamız gerekiyor. Yanlışlığın düzeltilmesi için Bolu Valiliği'ne başvuruda bulunduk. Buradan olumlu cevap gelmezse Başbakana kadar gideceğiz" dedi.


Kalıcı konutlarda yaşayan depremzedeler açıklamanın ardından durumu alkışla protesto ederek dağıldı.

iha-bolu
Yayın Tarihi : 26 Temmuz 2004 Pazartesi 14:45:47
Güncelleme :26 Temmuz 2004 Pazartesi 14:48:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?