6
Mayıs
2024
Pazertesi
BOLU

Bolu'nun "zenginliği" tartışılıyor

Bolu Halk Platformu tarafından Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE) aleyhine açılan davada, oluşturulan bilirkişi raporu, 1994 yılında DİE tarafından Bolu'nun Gayri Safi Yurtiçi Hasılası'nın (GSYH) 5 bin 685 dolar olarak açıklanan rakamın gerçeği yansıtmadığını gösterdi.
 
DİE tarafından 1994 yılında Bolu'nun GSYH'nın 5 bin 685 dolar olarak açıklanmış ve Bolu Türkiye'nin en zengin 2. ili olarak gösterilmişti. Bunun üzerine Bolu Barosu önderliğinde oluşturulan Bolu Halk Platformu, DİE'ye dava açmış ve mahkeme 3 bilirkişi görevlendirmişti.
Prof. Dr. Erdoğan Aklin, Prof. Dr. Mithat Belen ve Prof. Dr. Kenan Mortan'dan oluşan bilirkişinin raporu sonuçlandı. Bilirkişi raporunda, Bolu'nun en zengin 2. il olmasının zorlama sayılarla tespit edildiği, Bolu'nun GSYH'nın yeniden tespit edilmesi gerektiği belirtildi.
 
Bolu Baro Başkanı Tuncay Alnıak, Bilirkişi Prof. Dr. Kenan Mortan, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Başkanı Umut Oran, avukatlar Yener Bandakçıoğlu ve Tanju Özcan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 1994 yılında açıklanan DİE rakamlarının gerçeği yansıtmadığının bilirkişi raporunda ortaya çıktığını belirtti. Alnıak, DİE aleyhine açtıkları davada bilirkişi olarak tespit edilen Prof. Dr. Aklin, Prof. Dr. Belen ve Prof. Dr. Mortan tarafından mahkemeye sunulan raporların Bolu'nun haklılığını net bir şekilde ortaya koyduğunu belirterek, "Raporda, Bolu'nun kişi başına düşen milli gelir hesabının yanlışlığı haklı ve kabul edilebilir gerekçelerle açık bir dille belirtilmiştir. Raporda milli gelir sıralamasındaki 2.'liğinin mükerrer ve zorlama sayımlarla gerçekleştiğinin tespit edildiği belirtilerek, Bolu ilinin teşvik kapsamına alınması için il hasılasının yeniden belirlenmesi istenilmektedir. Gerçektende bilirkişiler tarafından gerçekçi kabul edilmeyen Bolu milli gelir rakamını yeniden ve bilimsel yönden çok yönlü çapraz denetimi yapılarak, mükerrerliğe düşmeden sağlıklı yöntemlerle acilen belirlenmesi gerektiği açıktır" dedi.
 
1993-1999 yılları arasında yüzde 1 büyüme gösteren Bolu'nun, 2001 yılında yüzde 21.4 büyümüş olarak gösterilmesinin Bolu'nun hakkının yendiğini net bir şekilde ortaya koyduğunu söyleyen Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Başkanı Umut Oran, "Çünkü 12 Kasım depremini yaşadık, o dönem İl Özel İdare Bolu'daki işletmelerin yüzde 70'inin kapandığını bildirdi. Düzce ayrıldı. Kanatlı sektör ve piliç sayıları mükerrer olarak çıkarıldı. Böyle bir durumda Bolu'nun bu şekilde büyümesi imkansızdı" diye konuştu.
 
Mahkemenin görevlendirdiği bilirkişilerden Prof. Dr. Mortan ise, DİE'nin ortaya koyduğu rakamın aritmetik olarak mümkün olmadığını kaydetti. Mortan, "Satın alma gücü bin 600 dolar olan Bolu'nun harcama gücü kesinlikle 5 bin 685 dolar olamaz, çok daha asli göstergelerle bu rakamın yeniden hesaplanması lazım. Çok detaylandırmadan rakamları sorgulamak daha anlamlı geliyor. Bolu 3-4 senedir çok istekli bir şekilde bu konuda çalışmalar ortaya koydu. Bolu gibi başka hiçbir il kendini bu kadar sorgulamamıştır" dedi.
İHA
Yayın Tarihi : 7 Ekim 2006 Cumartesi 16:17:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?