3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Bolu'ya üvey evlat muamelesi

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Meclis Toplantısına yeni Teşvik Yasası damgasını vurdu. Toplantının basına açık bölümünde yapılan konuşmalarda, Bolu'nun yine üvey evlat muamelesi gördüğü belirtildi.


BTSO Meclis Toplantısı'nın basına açık bölümünde Teşvik Yasası görüşüldü. Bolu'nun İstanbul, Ankara ve İstanbul gibi büyük iller arasında yer almasına tepkisini ortaya koyan Meclis Başkanı Ahmet Kahraman ve BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Emin Semercioğlu, Bolu'nun başını yine TÜİK verilerinin yaktığını söyledi ve yeni bir belirleme yapılması için önümüzdeki haftadan itibaren girişimlerde bulunacağını belirtti.


BTSO Meclis Toplantısında ilk konuşmayı yapan Meclis Başkanı Ahmet Kahraman, Bolu'nun gelişmiş illerin içerisinde yer alan birinci bölgenin içinde yer almasına bir anlam verilemediğini söyledi. Devletin bu teşvik paketi ile her ili teşvik ettiğini ama Bolu'nun neden birinci bölgede yer aldığını anlayamadıklarını belirten Kahraman, şöyle konuştu: "Geçen hafta açıklanan yeni teşvikle ilgili Bolu birinci bölgenin içerisinde yer aldı. Devlet bütün vilayetleri teşvik ediyor ancak burada bizi mağdur eden olay  birinci bölgede olmamız. Birinci bölge kalkınmış gelişmiş bölgeye giriyor. Burada özellikle büyük şehirleri de görüyoruz ve biz de İstanbul, Ankara ve Bursa gibi şehirlerin arasındayız. Geçen dönemde Düzce teşvikten oldukça yararlandı ve bu bizi memnun etti. Ama biz de aynı şeylerden yararlanmak istiyoruz.''


Bolu'yu istihdam bakımından tekstil sektörünün ayakta tuttuğunu belirten Kahraman, sözlerine şöyle devam etti: "Tekstil sektörü büyük olan bir sektör ilimiz için. Ama bizde onlara teşvik yok. Onlar diğer bölgelere gidebilir. Şu an bizim elimizi çabuk tutup hiç olmazsa elimizdekileri kaybetmemeye çalışmalıyız. Biz bunun peşini bırakmayacağız. Durum belli ve o yüzden BTSO olarak çalışma başlatacağız."


BTSO Meclis Başkanı Emin Semercioğlu ise teşvik almayan illerin daima fakir kalmaya mecbur olduklarını söyledi.
Düzce'nin daha önceki teşvik kanununda gerekli yardımları aldığını hatırlatan Semercioğlu, şöyle konuştu: "Bunda biz daha çok teşvik almalıyız. Teşvik almayan iller daima fakir kalmaya mecburdur. Karşımıza yine TÜİK çıkıyor ve belirlemelere göre biz zengin gözüküyoruz. Ama biz istihdam ve yatırıma aç bir iliz. Biz birinci bölgeysek bizim istihdam açığımız girişim açığımız olmaması lazım. Bizi diğer gelişmiş illerle bir tutuyorlar. Birinci bölgedeki hazır giyim ve tekstil yatırımlarının 3 ve 4'üncü bölgeye kaydırdıkları taktirde bütün nakliye ücretleri devlet tarafından ödenecektir diye not yazılmış. Biz şu an elimizdekileri kaybetmemek için çalışmalıyız. Zaten teşvik yeni yatırımlar için geçerli. Ama 1. bölgede olduğumuz için buraya yatırımcının gelmesi çok zor. Bartın, Zonguldak, Karabük, Çankırı çevremizdeki iller ve Bolu'yu seçmeyecekler. Ama bizim gerekli olan Bolu'daki küçük yatırımcılarımızın elimizden kaçmamasıdır ve öncelikle vazifemiz bu olmalı. Yani bu durumda bizim yatırımcı çekme şansımız yok."  Toplantı daha sonra basına kapalı devam etti.

iha
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2009 Perşembe 16:36:37


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?