3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Deprem gerçeği masaya yatırıldı

DEPREM GERÇEĞİ BOLU'DA MASAYA YATIRILDI

Türkiye Jeofizik Derneği Onursal Başkanı Prof.Dr. Ahmet Ercan, olası İstanbul depreminin İstanbul'dan yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta olacağını ve insanların yüzde 98'inin yapılarından sağ çıkacağını düşündüklerini söyledi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) düzenlenen Ulusal Deprem Sempozyumu'na katılan Prof.Dr. Ahmet Ercan, İstanbul'da olabilecek bir deprem için yüreklere su serpti. Ercan, her ne kadar bilim adamları arasında fikir ayrılıkları olsa da bu depremin büyüklüğünün 6.5 üzerinde olacağını belirterek şöyle konuştu: "Bu şiddet de bir deprem bekliyoruz. Kırılış yönü doğu batı doğrultusunda olacaktır. En büyük ivme doğu batı doğrultusunda gidecektir. 1999 depreminin ardından yapı yoğrulmaları yüzde 15 civarındadır. Bu mikro kırıkçıklar nedeniyle."

1999 depremi öncesi yapılan yapıların artık yorgun yapılar olduğunu anlatan Ercan, şunları söyledi: "Avcılar'da bulunan yapılar depreme karşı 9'ncu raunttan çıkmış bir boksör gibi. Yeşilköy, Yeşilyurt'da öyle. En sağlam yapılar 1999 depreminden sonra yapılan binalar daha sağlam binalar ise 2007 yönetmeliğinden sonraki yapılardır."

İstanbul'da olabilecek depremin 15 kilometre uzaklıkta olacağını ve yıkıcı olmayacağını ifade eden Ercan, sözlerine şöyle devam etti: "Deprem Gölcük'ün altında olmuştur. İstanbul'un altında olmayacak. İstanbul'dan yaklaşık 15 kilometre uzaklıkta bir deprem olacak ve İstanbul depremden etkilenme bölgesi içinde olacak."

İnsanların yüzde 98'inin yapılardan sağ olarak çıkacağını düşündüklerini anlatan Ercan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Binalar göçmeyecek. Gölcük'te binaların göçme oranı yüzde 6 iken İstanbul'da bu oran yüzde 2 olacak. Bölge ölçeğinde en çok Avrupa yakası etkilenecek. Çünkü en genç yapılar Avrupa yakasında. Asya yakasının yüzde 35 daha az etkileneceği kanaatindeyiz."

YETERLİ ÖNLEM ALINMIYOR

İstanbul Üniversitesi Jeofizik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr. Oğuz Gündoğdu ise, deprem gerçeğiyle yaşadığımız ülkemizde gerekli önlemlerin alınmadığını ifade ederek "Kim ne derse desin önlem almıyoruz. Şu an yeterli önlemler alınmış değil. Sel felaketinde gördüğümüz gibi felaketlere hazırlıksız yakalanıyoruz" dedi.

Paneli Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, AİBÜ Rektörü Prof.Dr. Atilla Kılıç ve çok sayıda öğrenci takip etti.

İHA
Yayın Tarihi : 11 Kasım 2009 Çarşamba 15:28:02
Güncelleme :11 Kasım 2009 Çarşamba 15:40:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?