3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Domuz gribinden korkmayın

Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Fatma Sırmatel, vatandaşların domuz gribinden korkmamaları gerektiğini belirtti.


Abant İzzet Baysal Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Fatma Sırmatel, domuz gribi vakalarının 1930'lu yıllardan beri var olduğunu belirterek "Domuz gribinden bu kadar korkmaya gerek yok. Domuz gribi virüsü dediğimiz H1N1 virüsü hayvanlarda bulunduğu zaman pek zararlı değildir ancak bu virüs insana bulaştığı takdirde şekil değişimine gidiyor ve çok zararlı bir hale geliyor" dedi.
Prof.Dr. Sırmatel, domuzların en önemli özelliğinin, kendi virüslerinin yanında insan ve kuş gribi virüslerini de barındırabilmesi olduğunu, bu kombinasyonla yeni bir virüs oluştuğunu, insanların daha önce benzer bir virüsle karşılaşıp direnç kazanmadıkları için bu virüsün dünyada büyük bir tehlike oluşturduğunu ifade etti. "Domuz gribinden bu kadar korkmanın anlamı yok" diyen Sırmatel, vatandaşların gereksiz yere telaşlanmaması gerektiğini bildirdi. Son bildirilen verilere göre dünyada 10 bine yakın vaka olduğunu anlatan Sırmatel, şunları söyledi: "Fakat ölüm oranı yüzün üstüne geçmiyor. Özellikle virüsün ilk çıktığı ülke olan Meksika'da insandan insana bulaştığı için çok ciddi boyutta olduğu için çok sıkı önlem alınmış. Bunlar bize gelen bilgiler. Bizim ülkemizde de Amerika'dan gelen iki kişi de bu virüse rastlandı. Sağlık Bakanlığı bu konuda hava alanlarında gerekli önlemleri alıyor. Şu an bakanlık koruma ve halkı bilinçlendirmeyle ilgili çalışmalar yapıyor."


Domuz gribinin üç çeşidi bulunduğu ve tip değişikliği nedeniyle H1N1 türünün tehlikeli olduğunu anlatan Sırmatel, sözlerini şöyle sürdürdü: "Domuz gribinin üç çeşidi var. A, B ve C virüsü. Bu virüsün özelliği domuzdan insana bulaşabilmesidir. Bu virüs insandan insana geçerken veya hayvandan insana geçerken tip değişikliğine uğruyor ve hayvanlarda çok ciddi bir boyutta hastalık yapmamasına rağmen tip değişikliğinden dolayı insanlarda ciddi hastalık yapmasıdır. Hastalığa A tipi H1N1 adlı virüsün daha önce
hiç görülmemiş bir türü yol açıyor. Bu tür, domuz ve kuş gribi virüslerinin karışımından oluşuyor."


Domuz gribinin belirtilerinin bildiğimiz grip vakalarından pek farklı olmadığını anlatan Sırmatel, şöyle konuştu: "Kuru öksürük, ani ateş, boğaz ağrısı, eklem ağrıları, üşüme, bitkinlik ve baş ağrısı. Bunların dışında, aşırı kusmaya ve ishale neden olabiliyor. Nitekim domuz virüsünün Meksika'da ilk ölüm vakası diyabetik bir kadın hastada olmuştur. Daha sonra Amerika'da saptanmıştır. Ama özellikle yaşlı, akciğer hastalığı olan, diyabeti olan obez hastalarda bu enfeksiyonun daha ciddi boyutta olduğunu izliyoruz."
 

iha
Yayın Tarihi : 21 Mayıs 2009 Perşembe 14:08:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?