3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Helikopter Bolu'da kayboldu

Türk ve Polonyalı iki pilotun bulunduğu helikopter Bolu üzerinde kayboldu. Helikopterin Sağlık Bakanlığı'nca kiralandığı öğrenildi.

Sağlık Bakanlığı'nca kiralanan ve Ankara'ya getirilmek üzere İstanbul'dan yola çıkan EC-135 tipi helikopter Bolu'nun Kıbrısçık ilçesi sınırları içinde kayboldu. Biri Türk, diğeri Polonyalı iki pilotun kullandığı helikopterden alınan son irtibatta pilotların "Hava şartları çok kötü" bilgisini verdikleri öğrenildi.

Helikopterin Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası Başkanı Şükrü Koçoğlu'na ait olduğu, Sağlık Bakanlığı'nca açılan "Hava Ambulans İhalesi" kapsamında ihaleyi kazanan Koçoğlu firmasınca Sky Line Hava Taksi İşletme Ruhsatı altında kullanılmak üzere ülkeye getirilmesine izin verildiği belirtildi. Helikopter, Sağlık Bakanlığı'na ambulans helikopter olarak hizmet verecekti. Helikopteri emekli kara pilot albay Süleyman Kıyak ve Polonyalı pilot Endrew Inojewodzki kullanıyordu. Ulaştırma Bakanlığı Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nden (SHGM) yapılan açıklamada, Polonya'dan satın alınan ve 2005 yapımı helikopterin dün Bulgaristan'ın Gorna şehrinden Türkiye saatiyle 11.53'te kalktığı yakıt ikmali için 13.40'ta İstanbul Atatürk Havalimanı'nı indiği, 15.00 sularında Ankara'ya gitmek üzere havalandığı belirtildi. Helikopterle 16.11 civarı Kıbrısçık ilçesi yakınlarında telsiz bağlantısı kesildi.

AKUT DA KATILDI
Helikopterden saatlerce haber alınamayınca arama çalışmaları başlatıldı. SHGM'nin açıklamasında, helikopterle son temasın 16.11'de kurulduğu ve 10 bin feet'e (3 bin 48 metre) çıkma talebinin uygun görülerek, serbest bırakıldığı kaydedildi.

Helikopterin önce Ankara, Beypazarı yakınlarında kaybolduğu iddia edildi. Sonraki incelemelerde helikopterin Kıbrısçık ilçesi Çökeler köyü civarında kaybolduğu ortaya çıktı. Arama çalışmaları da bu bölgeye kaydırıldı. Bolu Sivil Savunma Arama Kurtarma Birliği'nden bir ekip Kıbrısçık'a, bir ekip de Mudurnu bölgesine gönderildi, ayrıca Sakarya AKUT bünyesinden bir takviye ekip de helikopterle irtibatın kesildiği bölgeye hareket etti. Helikopterin kaybolduğu noktada yoğun sis olduğu ve bölgede kar kalınlığının yer yer 2 metreyi aştığı belirtildi. Bolu, Ankara ve Sakarya'daki sivil savunma arama kurtarma birliklerinden 26 personel, Kıbrıscık'a gönderildi. Olaydan sonra Köroğlu Tepesi'ne yakın Alkaya mevkisinden sinyaller alan jandarma bölgeye hareket etti. Bolu Valisi Halil İbrahim Akpınar, "Karla kaplı ağaçlıklı bir bölgede, adeta samanlıkta iğne arıyoruz" dedi.

1.5 METRE KAR ALTINDA YÜRÜTÜLEN ÇALIŞMALARDA HENÜZ SONUÇ ALINAMADI 

Bolu yakınlarında irtibat kesilen hava ambulansını arama çalışmaları dün akşamdan bu yana aralıksız sürdürülüyor. Dün saat 16.30 sıralarında Bolu yakınlarında kaybolan helikopteri arama çalışmalarına çevre illerden çok sayıda arama ve kurtarma birliği katılıyor.

Çalışmalara İstanbul'dan AKUT, İzmit Telsiz Ve Radyo Amatör Cemiyeti (TRAC), Gölcük Esnaflar Ve Sanatkarlar Odası Arama Kurtarma Timi (GESOTİM), Sakarya Valiliği Sivil Savunma Arama-Kurtarma Birliği, Hendek Telsiz Ve Radyo Amatör Cemiyeti (TRAC), Düzce Ve Bolu Sivil Savunma Ekipleri, Kartalkaya'da konuşlandırılan Jandarma Dağ Arama Kurtarma Timi, Jandarma birlikleri, ormancılar ile Ankara, Bolu ve Düzce'den gelen paletli 112 ambulans ekipleri katılıyor.

1.5 metre kar altında yürütülen çalışmalar Kıbrısçık ilçesi Çökeler Köyü çevresindeki yaylalarda ve ormanlık alanlarda yoğunlaştı. Sabah saatlerinde gelen koordinatlar doğrultusunda Karaköy mevkiinde de arama çalışmalarına başlandı.

Bu arada Düzce'den gelen Kızılay Batı Afet Lojistik Merkezi ekibi, arama çalışmalarına katılanlara sıcak çorba ve ekmek arası helva dağıtırken, köylüler de sıcak çay ikram etti. Çalışmalara gün doğduktan sonra helikopterlerin de katılacağı öğrenildi.

...
Yayın Tarihi : 1 Şubat 2009 Pazar 11:03:55
Güncelleme :1 Şubat 2009 Pazar 11:12:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?