30
Nisan
2024
Salı
BOLU

İnşaattan tarihi eser çıktı

İNŞAAT ALANINDAN TARİHİ ESER KALINTILARI ÇIKTI

Bolu'da Müze Müdürlüğü'nün 3. derece SİT alanı içersinde bulunan bir alanda yapılan inşaat kazısında Roma dönemine ait mozaikler, sütun ve duvarlar ortaya çıktı.

Bolu'da faaliyet gösteren bir inşaat firması geçtiğimiz yıl Kasım ayında Bolu Müze Müdürlüğü'ne başvuru yaparak, İhsaniye Mahallesi Tahvil Mehmet Paşa Caddesi üzerinde bulunan arsaya bina yapmak istediğini söyledi. Müze Müdürlüğü, arsanın 3. derece SİT alanı içerisinde yer alması nedeniyle sondaj kazısı yaptı. Kazı sırasında 3,5 metre derinlikte Roma dönemine ait mozaik taban döşemesine rastlanması üzerine Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'nun izniyle Haziran ayında kurtarma kazısı yapıldı. Arsa dikkatle açılarak sarı, siyah, yeşil, turuncu ve beyaz taşlardan yapılmış "Meander" motifi olarak bilinen birbirine geçmeli dairelerden oluşan, geometrik süslemeli 200 metrekarelik mozaik tabana, sütun ve duvarlara ulaşıldı. Müze Müdürlüğü'nde görevli arkeologlar ve işçiler, kazı çalışmasından sonra fırçalarla mozaikleri açıp süngerle temizledi. Kurtarma kazısının tamamlanmasından sonra Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na rapor gönderileceği belirtilirken, kurulun raporuna göre mozaiklerin taşınıp taşınmamasına karar verileceği öğrenildi.

Bolu Müze Müdürü Mustafa Güneş, kalıntının parselin güney ve kuzeyinden geçen yolların altından devam ettiğini söyleyerek, "Kurtarma kazısında 200 metrekare büyüklüğe sahip bir mozaik taban döşemesi açığa çıkarılmıştır. Kazıda elde edilen verilere göre, mozaik taban döşemesinde yer yer tahribat görülmektedir. Zaman içinde bu parselde yerleşen kişiler tarafından açılmış olan fosseptik çukurları ve su kuyuları nedeniyle mozaikte tahribat oluşmuş durumdadır. Mozaik; kuzey güney doğrultusunda uzanan antik bir yapının tek mekanına aittir. Kalıntı; parselin güney ve kuzeyinden geçen yolların altına doğru devam etmektedir. Mozaikte sarı, siyah, yeşil, turuncu ve beyaz renkli doğal taşlar kullanılmıştır. Mozaikte herhangi bir mitolojik sahne bulunmamaktadır. Mekanın doğu ve batı kenarlarında, adını Menderes nehrinden alan 'Meander Motifi' orta bölümde ise birbirine geçmeli dairelerden oluşan bitkisel ve geometrik süslemeler bulunmaktadır" dedi.

Kazı verilerine göre mekanın kuzey bölümündeki mozaiklerde yer yer derin çatlaklar olduğunu belirten Güneş, bunun bölgede sıkça meydana gelen depremlerle alakalı olduğunu tahmin ettiklerini söyledi. Şu anda temizleme çalışmaları yapıldığını söyleyen Güneş, "Mevcut bulgulara göre mozaiklerin Geç Roma (M.S. 4-5. yüzyıllara) ait olduğu değerlendirilmektedir. Kalıntının parsel sınırlarına taşması ve tümünün kazılamaması nedeni ile yapının planı ve fonksiyonu hakkında bilgi elde edilememiştir. Kurtarma kazısı sonuçları çalışmalar tamamlandığında Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na iletilecek ve kurulun vereceği karar doğrultusunda mozaiklerin koruma ve nakil durumu, kazının genişletilmesi ve parsele ilişkin yeni yapılanma konularında gerekli işlemler yapılacaktır" diye konuştu.

İNŞAAT ALANINDAN TARİHİ ESER KALINTILARI ÇIKTI
İNŞAAT ALANINDAN TARİHİ ESER KALINTILARI ÇIKTI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Temmuz 2011 Cumartesi 15:12:00
Güncelleme :18 Temmuz 2011 Pazartesi 17:30:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?