3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Kene savar sprey dağıtılacak

Bolu Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Bolu'da kene vakalarının yaşanmaması için kene savar spreyler dağıtacaklarını söyledi.
 

Bolu Sağlık İl Müdürü Dr. Dursun Koç, Zonguldak ve Bartın'da meydana gelen Hanta Virüsü vakalarının ardından Bolu'da gerekli önlemleri aldıklarını ifade etti. Hastalığın bulaşıcı olmasından dolayı ciddi anlamda önlem aldıklarını kaydeden Koç, "Günümüzde ilginç olan bağışıklama yöntemi ile engellenebilen hastalıklar noktasında ciddi anlamda mesafe kat etti ama süreç içerisinde farklı virüsler, farklı hastalıklar dünyanın ulaşım hızı nedeniyle bölgeye has hastalıklar dünyanın bir diğer ucunda görülebiliyor.

Hastalıkların gezme süreci de değişmiş durumda. Bu konuda Zonguldak ve Bartın'da Hanta Virüsle ilgili bir rahatsızlık mevcut. Şu anda Bolu'da bu anlamda bir problem yok. Bununla ilgili genel olarak Hastanelerde görev yapan arkadaşlarımız uyarılmış durumda ve bununla ilgili gereken önlemi aldık. Bu hastalık insanlar vasıtasıyla bulaşabilecek bir hastalık olduğu için biz gereken önlemlerimizi almış durumundayız" dedi.


Çorum'da Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığı'nın yeniden görülmeye başladığını dile getiren Koç, havaların ısınması ile birlikte kene vakalarının yeniden canlanmaya başladığını söyledi. Dr. Koç, "Bizim bölgemizde havaların biraz daha serin ancak keneler 14 derecenin üzerindeki hava sıcaklığında aktif oluyorlar. Hayvanları veya insanları tercih ederek kan emme suretiyle beslenmesini gerçekleştiriyor. Biz personelimizin tamamını dikkat, hatırlatma ve eğitim sürecinden geçirdik" diye konuştu.


Koç, Bolu'da kene vakalarının en sık görülen bölgelerinde kene savar sprey dağıtımı yapacaklarını belirterek, "Değişik ortamlarda eğitim çalışması yapmak suretiyle şu anda özellikle hastalığın yoğun olduğu ilçelerimizde korumaya yönelik, elbiselerin üzerine sürmek suretiyle kenenin yaklaşımını engellemek amacıyla sprey dağıtıyoruz. Bu bir önlem ancak vatandaşımızın genel olarak dikkat etmesi gereken husus, vatandaşın piknikten veya herhangi yabani bir ortamdan evine gittiğinde fazla vakit kaybetmeden vücudunu kontrol etmesidir. Küçük keneler bazen dikkat edilmediği takdirde fark edilemiyor. Kenenin insan vücudundan 6 ile 12 saat kan emmesi gerekiyor ki virüs taşıyorsa bulaştırabilsin. Epeyce bir zaman var aslında. Bu zaman içersinde vatandaşın vücudunu tam anlamıyla kontrol etmesi gerekiyor. İnsanlar eğer üzerlerinde kene görürlerse mutlak suretle Sağlık kuruluşlarına başvurarak yardım istemeleri gerekiyor" dedi.
 

İha
Yayın Tarihi : 14 Nisan 2009 Salı 14:54:51


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?