6
Mayıs
2024
Pazertesi
BOLU

Odacıların hekim olduğu hastane!

Hademelerin hastalara dikiş atıp pansuman yaptığı Bolu Köroğlu Devlet Hastanesi başhekiminden korkunç itiraf: Yeterli personelimiz olmadığı için çekirdekten yetişme elemanlardan faydalanıyoruz!

Bolu Köroğlu Devlet Hastanesi'nde görevli ilkokul mezunu hizmetliler, acil servise gelen hastalara pansuman yapıyor, dikiş atıyor. Herhangi bir sağlık eğitimi almayan bu görevliler, sağlık memuru kıyafetleriyle tıbbi müdahalede bulunuyor. Ama vahim olanı, personel sıkıntısı yaşadıklarını söyleyen Başhekim Dr. Erdal Kaya'nın durumu kabullenmiş olması.

Onlar yapıyor, hekimler bakıyor!

"Bu tip çekirdekten yetişmiş elemanlardan faydalanıyoruz" diyen Kaya şöyle devam etti: "Pansumancılar, daha çok hizmetli grubu arasından yetişen kişiler. Tıbbi müdahaleleri yapan kişinin tıbbi yönünün olması gerekiyor ama pratikte sıkıntılarımız var. Sağlık memuru kadrolarımız yeterli değil. Sözleşmeli personel alımlarında belli faktörler rol oynuyor. Hizmetli kadrosundaki bu tip elemanlar bir okul mezunu ya da sertifikalı değil. Müdahalelerini hekim gözetiminde yapıyorlar. Dikiş atmamaları konusunda talimatım var."

Yavaş yavaş öğreniyorlar...

Kaya, "Bu kişiler nasıl yetiştiriliyor?" sorusu üzerine de, "Çekirdekten yetişme dediğimiz olay işte budur. Yani bilen kişilerin yanında görerek, yavaş yavaş yaparak, zaman içinde öğreniyorlar. Pansuman için böyle bir şeye gerek yok. Ancak dikiş atmak farklı" yanıtını verdi. Kaya, Türkiye'deki birçok hastanede benzer sorunun yaşandığını da savundu.

Hademe bacağa dikiş atıyor

Kültür Mahallesi'nde bulunan ve geçen yıl SSK'dan Sağlık Bakanlığı'na devredilen hastanenin acil servisinde hizmetli kadrosundaki 6 görevliden biri, önceki gün yaşanan bir bıçaklama olayında hastaneye kaldırılan yaralıya da acil serviste müdahale etti. İlkokul mezunu olan ve herhangi bir sağlık eğitimi almayan görevli, yasak olmasına rağmen hemşire ve doktor gözetimi olmaksızın, yaralının bacağına dikiş attı. Gazetecilerin görüntü almasına tepki gösteren görevli, daha sonra dikiş atma işlemini sürdürdü.

Milliyet
Yayın Tarihi : 8 Haziran 2006 Perşembe 12:03:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?