3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Soba temizliğine dikkat!

Bolu Halk Sağlığı Müdürlüğü, kış aylarının yaklaşmasıyla birlikte soba zehirlenmelerine karşı uyarı yaparak, vatandaşlardan baca temizliğine önem verilmesini istedi.

Son yıllarda sonbahar ve kış aylarında sobadan sızan karbon monoksit gazından zehirlenmeler artış gösterirken, Bolu Halk Sağlığı Merkezi'nden uyarı geldi. Yapılan açıklamada, "Sonbahar ve kış aylarında sobadan sızan CO (karbon monoksit) gazından zehirlenmeler olmakta ve sonunda ölümler oluşmaktadır. Bu olumsuzluk, alınacak küçük tedbirlerle önlenmesi mümkün iken, her yıl bu ölümcül olaylar devam etmektedir.

Bu olumsuzluğun yaşanmaması için belirtilen hususlara uyulması esastır. Baca 134 ila 18 santimetre çapında hava çekimine uygun olmalıdır. Sobayı duvardan 15-20 santimetre uzaklıkta en fazla iki dirsek kullanılacak. Boruları, sobanın gaz çıkışı üzerine gelecek şekilde monta edilecek. Kömürü, sobanın yarısına kadar koymalı, üstten yakmamalı. Yakarken asla sobaya yakıt eklemesi yapılmalıdır. Baca temizliği önemli ve yılda iki kez yaptırılmalıdır. Karbon monoksit gazına maruz kalındığındaki ilk belirtide yapılması gerekenler; baş dönmesi, mide bulantısı, hareket yavaşlaması belirtileri meydana gelir. Bu durumda hemen temiz havaya çıkılmalı veya oda havalandırılmalıdır. Aynı zamanda hemen 112 aranmalıdır. CO gazı zehirlenmeleri mutlaka hastanede tedavi edilmelidir" denildi.

Açıklamanın sonunda "Soba değil ihmal öldürür", "Sobanın bilinci yok, hayatını yakma" sloganlarına yer verildi.

İHA
Yayın Tarihi : 29 Ekim 2013 Salı 09:57:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?