3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Türbanlıyı derse almayan hoca haklı

YARGITAY Hukuk Genel Kurulu, türbanlı öğrencileri derse almadığı gerekçesiyle disiplin cezasına çarptırılan ve sözleşmesi yenilenmeyen öğretim görevlisi Aygül Oktay’ın, tazminat davasını haklı gördü. Mahkemenin aksi yöndeki direnme kararını bozan Kurul, davacı Oktay’ın, "Anayasa ve yasalara uygun görev yaptığına" dikkat çekti.

1998’de Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi’nde, öğretim görevlisi olan Oktay, türbanlı-tesettürlü öğrencileri derslere almak istemedi. Bu durumu dekanlığa bildiren Oktay, sonuç alamayınca, türbanlı öğrencilerin dersine girmelerine izin vermedi. Türbanlı öğrencilerden dersliği terk etmesini isteyen Oktay, başaramayınca diğer öğrencilerle başka sınıfta ders yapmak istedi. Türbanlı öğrencilerin yeni dersliğe de girmek istemeleri üzerine tartışma çıktı.

Bu durum üniversite yönetimine yansıdı ve Oktay’a "disiplin soruşturması" açıldı. Öğrencileri bölmekle suçlanan Oktay’a, üniversite soruşturma komisyonu "uyarı" cezası verdi. Oktay ise disiplin cezasının iptali için dava açtı. Danıştay’a kadar uzanan yargılama süreci sonunda, Oktay’ın uyarı cezası iptal edildi. Danıştay kararına rağmen Oktay’ın sicil notu düşürüldü, sözleşme tarihinin tamamlanması üzerine görevine son verildi. Oktay, haksız yere disiplin cezasına çarptırdığı iddiasıyla üniversitenin soruşturma komisyonu üyelerine 2 bin 500’er YTL’lik maddi-manevi tazmina Yıllar suren hukuk mücadelesinden sonra Yargıtay Hukuk Genel Kurulu oyçokluğu ile davacı öğretim üyesine manevi tazminat ödenmesine karar verdi. 

Öğretim üyesine haksız ceza veren üniversite soruşturma komisyonu üyeleri mahkemece belirlenecek miktardaki tazminatı ödeyecekler.

Hürriyet
Yayın Tarihi : 19 Haziran 2008 Perşembe 11:09:23
Güncelleme :19 Haziran 2008 Perşembe 11:16:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?