3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Üniversiteler bekleyecek

Çeşitli üniversitelerin rektörleri, Anayasa değişikliğiyle ilgili yasal prosedür tamamlanmadan, türbanlı öğrencileri kampuslara almayacaklarını açıkladı

Üniversitede türbanı serbest bırakan düzenlemeyle ilgili tartışmalar sürerken, bazı üniversitelerin rektörleri Anayasa değişikliği onaylanarak yürürlüğe girmeden, türbanlı öğrencilerin üniversitelere alınmayacağını belirtti. Bazı üniversitelerde de düzenlemeye ilişkin protesto gösterileri düzenlendi.

Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Erhan Ekinci, Anayasa değişikliği henüz onaylanmadığı için geçerli yasa ve yönetmelikleri aynen uyguladıklarını dile getirdi.

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Atilla Kılıç, Anayasa Mahkemesi'nin kararına kadar türbanlı öğrencileri üniversiteye almayacaklarını söyledi.


Kastamonu'dan sert açıklama

Fırat Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Hamdi Muz da, "Anayasa'daki değişikliğin tek başına yetmeyeceği, YÖK Kanunu'nun mutlaka değiştirilmesi gerektiği söyleniyor. Hukukçuların söylediği, başörtülü öğrencilerin derslere alınmasının uygun olmayacağı şeklinde" dedi. Çukurova Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Alper Akınoğlu da halen yürürlükteki yasal mevzuat içinde hareket edildiğini ifade etti.

Kastamonu Üniversitesi Senatosu'nun açıklamasında da, "Bu uygulamanın önünü açanlar, tarih önünde hesap vereceklerinin farkında değilmiş gibi gözükmektedir" denildi.

Bu arada Anayasa değişikliği, İTÜ, Kocaeli ve Mersin üniversitelerindeki öğrencilerce de çeşitli eylemlerle protesto edildi. İTÜ'nün Maslak kampusunda Basın açıklaması yapan grup, "Kafalarındaki ikinci sınıf kadın modelini güçlendirmekten başka şeyi hedeflemiyorlar" ifadesini kullandı.

İTÜ'deki diğer eylemde de, aralarında okul personeli ve öğrenciler olan 100 kişi adına açıklama apıldı. Açıklamada, türbanın serbest bırakılması için başlatılan imza kampanyasına karşılık, yaklaşık 6 bin akademisyenin yasağın devamı yönündeki kampanyaya imza attığı hatırlatıldı. Kocaeli Üniversitesi'nde öğrenciler, Mersin Üniversitesin'de öğretim üyeleri protesto gösterisi yaptı.

Milliyet
Yayın Tarihi : 14 Şubat 2008 Perşembe 10:36:14
Güncelleme :14 Şubat 2008 Perşembe 10:44:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?