6
Mayıs
2024
Pazertesi
BOLU

Ve Bolu Dağı tüneli açılıyor

Bolu Dağı tünelinde açılışa dönük son hazırlıklar sürerken, Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, ''Bolu Dağı Tünelinin İstanbul-Ankara yönünü 15 Aralık 2006 tarihinde ulaşıma açabileceğiz'' dedi. 

Karayolları Genel Müdürü Turhan, Bolu Dağı tüneline gelerek, yetkililerden yapılan çalışmalar hakkında bilgi aldı. Karayolları Genel Müdürü Mehmet Cahit Turhan, havaların güzel olmasını en iyi şekilde değerlendirip, imalatları tamamlamak ve Bolu Dağı Geçişini trafiğe açmak arzusunda olduklarını belirtirken, ''arkadaşlarımız, müteahhit firma, müşavir firma, Karayollarının bütün arzusu bu... İnşallah bir an önce bu işleri tamamlar burayı trafiğin hizmetine açarız'' dedi.

ÖNCELİK İSTANBUL-ANKARA İSTİKAMETİ

Turhan, Bolu Dağının açılması konusunda kesin bir tarih vermenin zorluğunu anlatırken, şöyle konuştu:
''Yapılacak olan imalatlar, hava şartlarına bağlı. Ekim ayı bildiğiniz gibi çok yağışlı geçti bölgede. Kasım ayı iyi gidiyor. İmalatlarımız toparlandı. Özellikle ve öncelikle Bolu Dağı Geçişinde, trafiğe hizmet veren geçişte İstanbul- Ankara yönünde çok sıkıntı çekiyoruz. TIR'ların makaslaması, bir kar yağışında, yağmurda, buzlanmada ulaşım önemli ölçüde aksıyor. Biz de, bir an önce İstanbul Ankara istikametini bitirip, gerektiğinde burayı bir servis yolu olarak, ulaşımda aksayan zamanlarda burayı servis yolu olarak kullanma önceliğine sahip olalım diye, bu istikameti bitirmeye çalışıyoruz.
Bir mani olmazsa, hava şartlarında sorun sıkıntı yaşanmazsa, bu hafta sonuna kadar çizgisi ile birlikte İstanbul Ankara istikametini bitireceğiz.''

İSTANBUL-ANKARA YÖNÜNDE HEDEF 15 ARALIK

Sonuçta Bolu Dağı geçişinin İstanbul-Ankara yönünü 15 Aralık 2006 tarihinde açabileceklerini ifade eden Turhan, açılan yolun devamlı ve düzgün bir işlevi olmayacağını, buradaki amaçlarının mevcut ulaşıma hizmet veren yoldaki trafiğin azalması için, bir 'servis yolu' amacıyla da olsa, ulaşımı sağlamak niyetiyle burayı hızlı şekilde hazırladıklarını belirtti.
Turhan, tünelin İstanbul-Ankara yönünün üst yapısı ve yol çizgisiyle birlikte bu ayın sonunda tamamlanmış olacağını, Aydınlatmayla ilgili montaj çalışmaları, trafik güvenliği sistemleriyle ilgili çalışmalar devam ettiğini, bunların tamamlanmasına dönük hedefin de ''Ocak 2007'' olarak öngörüldüğünü vurguladı.

ANKARA-İSTANBUL YÖNÜNDE İSE ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Bu arada tünelin Ankara-İstanbul istikametinde de çalışmaların sürdüğüne işaret eden Genel Müdür, ''tüm gayretimiz, hedefimiz, bu yıl sonuna kadar bu işi tamamlamak. Baştan beri böyleydi. Ama bu tarih biraz sarkabilir. Ekim ayının yağışlı gitmesi, çalışma programımızı biraz öteledi'' şeklinde konuştu.
Bolu Dağı geçişinde en fazla zorlanılan dönemlerin, Şubat-Mart dönemleri olduğunu ifade eden Turhan, ''İnşallah çalışmalarımızı tamamlayarak, yolu o günlere yetiştiririz diye hedefliyoruz. Bolu Dağı geçişinin ne zaman açılacağı sorusunun cevabı ise hava şartlarına bağlı'' dedi.

YÜKSEK PROJE KONTROL TEŞKİLATA BAŞKANI

Tünelin inşaatını Karayolları Genel Müdürlüğü adına denetleyen Yüksel Proje Kontrol Teşkilatı Başkanı Faik Tokgözoğlu ise tünelin bir an önce hizmete girmesi için, yoğun çalışma içerisinde olduklarını söyledi.
Tokgözoğlu, ''Yıl sonunda idareye yolun sağ tarafını bitirdik diyebileceğiz. İdarede trafiğe açmak için tarih konusunda kararını verecek. Diğer yolda da çalışmalar durmadı. Havalar iyi giderse 2007 yılının ilk yarısında yolu tamamen bitirip, otoyolu tam otoyol sıfatı ile teslim etmiş olacağız'' dedi.
Tokgözoğlu, Bolu dağı geçişi çalışmalarına 1987 tarihinde 116 kilometre olarak başladığını ve 90 kilometrelik kısmın ulaşıma açıldığına işaret ederken, ''Bolu Dağı geçişinde çalışmalar ek bir sözleşme ile 1990 yılında başladı. Tünel inşaatı ise 1993 yılında başladı ve 2005 yılının Eylül ayında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımı ile bitirildi kazı olarak. Tünelde 12 senelik bir çalışma sergilendi'' şeklinde konuştu.

MALİYET 895 MİLYON DOLARI BULACAK

Bolu Dağı geçişi için yolun, tamamen teslim edildiğinde fiyat farkıyla beraber 895 milyon dolara mal olacağını ifade eden Tokgözoğlu, ''Bu paranın içerisinde 285 milyon dolar ise fiyat farkı dahil 6 kilometre uzunluğunda ve iki tüplü tünele harcanan paradır'' diye konuştu.

''BOLU DAĞI TÜNELİ DEPREMDEN ETKİLENMEZ''

Bitirilmiş bir tünelin bir depremde en sağlam, en emniyetli bir mühendislik yapısını olduğunu ifade eden Tokgözoğlu, şöyle konuştu:
''Bunun bir defa kamuoyu tarafından böyle bilinmesi lazım. Bizim tünelimizde bitirildiğine göre, dağı içerisine çelik bir boru hiç bir şekilde depremden etkilenecek şekilde değildir. Ayrıca tünelin dışındaki 4.5 kilometre uzunluğundaki viyadüklerde Kasım depremini görmüş ve bir çoğu başarıyla çıkmıştır. Yeni viyadüklerimizde de her türlü önlemler alınmıştır. Deprem hangi büyüklükte olursa olsun tünel asla servis dışı kalmayacak. Ancak tamir edilebilir küçük hasarlarla atlatılacaktır. Tünel çok önemli. Tünelin güvenliği çok önemli. Her türlü güvenlik önlemimiz alındı...Son derece güvenli ve emniyetli modern bir tünel.''

ANKARA-İSTANBUL ARASI 3.5 SAATE İNECEK

Tünelin açılmasıyla yolun mesafesinde bir kısalma olmadığına işaret eden Tokgözoğlu, ''Ankara-İstanbul arası, yine 440 kilometre. Ancak üç şeritli erişim kontrollü, konforlu yol olduğu için, süre olarak bir kısalması var. 120 kilometre proje hızı olduğu düşünülürse 3.5 saatlik bir süre olacaktır'' dedi.

''BUZLANMA YAŞANMAYACAK''

Tokgözoğlu, buzlanmayla ilgili de araştırma yaptıklarını ifade ederken, şunları kaydetti:
''Konuyla ilgili Karayolları Genel Müdürlüğüne bir rapor sunuldu ve onlar tarafından da onaylandı. Tünelin, viyadüklerin ve vadinin canı kurulan kontrol merkezinde atacak. Oradan her şey kontrol altına alınacak. Burada endişe edilen yerlere, tünel giriş çıkışlarına ve viyadüklere ses sensörlerimiz var. Bu sensörler yolun üzerinde bulunan sıvının analizini yapıp, kontrol merkezine yol üzerindeki sıvının donacağı süreyi bildirecek. Kurulan sistemle yola, tuzlu su eriğini püskürtülecek ve bu tuzlu su, yolun buzlanmasını engelleyecek. Buzlanma yaşanmadan buzlanma olayı bitirilecek.''

VALİ: BOLU DAĞI'NDAKİ ESNAF ETKİLENECEK

Bolu Valisi Ali Serindağ, tünelin açılmasıyla Bolu Dağındaki esnafın olumsuz etkileneceğini belirterek, ancak bunun oradaki esnafın tümünün işini bırakması anlamına gelmeyeceğini söyledi.
Bolu Valisi Ali Serindağ yaptığı açıklamada, Bolu Dağı tünelinin Bolu ve Düzce açısından önemli bir konu olduğunu belirterek, "Tünelin hizmete girmesiyle Bolu Dağında bulunan esnaf bundan olumsuz etkilenecek. Bunu kabul etmek lazım. Şu anda oradan akan trafiğin büyük bir bölümü otobana kayacak. Bolu Dağından geçen araç kapasitesi düşecek" dedi.
Serindağ, konuyla ilgili olarak Bolu ve Düzce Ticaret ve Sanayi Odası yönetiminin bir çalışma yaptığını ifade ederek, yapılan çalışmaların gerekli üst makamlara iletildiğini bildirdi.
Vali Serindağ, şunları kaydetti:
"Şahsi kanaatime göre esnaf olumsuz etkilenecek. Fakat bu orada bulunan esnafın tümünün işini bırakması veya tüm iş yerlerinin kapanması anlamına da gelmiyor. Bana göre orada yine trafik akışı olacak. Ama azalarak trafik akışı devam edecektir. Esnafımızda yeni şartlara göre tedbirini alacaktır. Esnafın yaptığı girişimler belki sonuç verebilir. Ama her halükarda yeni bir teşkilatlanma mümkün olabilir. Tabii bu Bolu Dağındaki esnaf açısından böyle, ama Bolu Dağı tünelinin çok zararlı olacağı Bolu'daki esnafı da olumsuz etkileyeceği gibi bir düşüncem yok."

"TÜNELİN AÇILMASINDAN BOLU ESNAFI KARLI ÇIKACAK"

Bolu Valisi Ali Serindağ, Bolu Dağı tünelinin hizmete girmesiyle Bolu'da bulunan bazı işletmelerin ise bundan yarar sağlayacağını ifade ederek, şöyle devam etti:
"Daha doğrusu onların işlemleri kolaylaşacak. Bolu sadece Bolu Dağında bulunan esnaftan ibaret değil. Bizim pek çok turistik tesisimiz var. Bunlar tünelin hizmete girmesiyle biraz daha rahatlayacaklar. Bolu Dağı kış şartlarında ulaşımı zor yapılan bir yerdir. Hiçbir yerde sis yokken bir bakıyorsunuz Bolu Dağı'nda kar oluyor, sis oluyor, kar tipi oluyor. Bolu'ya tatil amaçlı gelecek olan insanlar Bolu Dağındaki geçiş zorluğundan dolayı tatillerini erteleyebiliyorlar. Tünelin hizmete girmesiyle bu durum ortadan kalkacak. Ve işletmeler bundan daha çok yarar sağlayacaklar."
AA
Yayın Tarihi : 28 Kasım 2006 Salı 16:56:42


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?