3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

Yeni çöp toplama sistemi

Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü tarafından uygulanacak olan yeni çöp toplama sistemine göre tüm mahallelere çöp poşeti dağıtılacak ve çöpler ayrıştırılmış bir şekilde toplanacak.


Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, temiz bir Bolu için çalışmalara bir yenisini daha ekliyor. Bolu'da çöp toplama sistemini yeniden yapılandırmak için bir dizi değişiklikler yapılacak. Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü Bolu'nun çöp sorununu bir çözüme ulaştırırken, yurt dışında uygulanan sistemlere yakın değişikliklerde yavaş yavaş şehir merkezinde uygulamaya geçiyor. Evsel atıkları yerinde ayırarak toplama sistemine geçileceğini belirten Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Erol Yavuz, yeni sistem hakkında açıklamalarda bulundu. 2006 yılından bu yana Bolu'da çöp sorununu daha iyi noktaya getirebilmek için poşetle toplama sistemine geçildiğini hatırlatan Temizlik İşleri Müdürü Erol Yavuz, "Yapılan çalışmalar sonucunda poşetle toplama sistemini artık ufak tefek aksaklıklarla birlikte yinede düzene girmişti. Hatta bu konuda ülkemizde bu sistemi çok kısa sürede düzeni sağlayan belli başlı belediyeler arasındayız diyebiliriz. Çöpün çevreye olan etkileri tartışılamaz. Bununla ilgili yaptığımız birçok ciddi çalışmalar var.

Belediye olarak çöp toplama sistemini biraz daha yenilemek, biraz daha modernleştirebilmek ayrıca daha önce birkaç pilot bölgede başlamış olduğumuz geri dönüşebilir atıkların toplanması ile ilgili yapılan çalışmaları bütün şehir geneline yaymak amacıyla önümüzdeki günlerde çok daha yeni bir model uygulamayı düşünüyoruz. Bütün hanelerden haftanın bir günü geri dönüşebilir atıkları, cam, plastik, kağıt vb atıkları özel araçlarımızla alacağız. Daha sonra ayrıştırma ünitemize taşıyacağız. Yine çok az belediyede bulunan düzenli çöp depolama alanı olan belediyelerden biriyiz. Buraya gelen çöp miktarını düşürerek en azından Bolu'daki çöp stok durumunun çok daha uzun yıllar sorun olmaması için böyle bir çalışmaya başlayacağız" dedi. Yeni çöp toplama sisteminde D-100'ü baz alarak Bolu'yu ikiye bölmeyi düşündüklerini söyleyen Yavuz, "D-100'ün kuzeyi ve güneyi olmak üzere zaten bunla ilgili detaylı çalışmalarımız son noktasına geldi. Bütün bolu halkına da bunu tebliğ edeceğiz. Burada belediye olarak insanlarımıza şöyle bir katkıda bulunacağız. Şimdi daha önce toplanan çöpler daha doğrusu bırakılan çöpler market poşeti veya buna benzer poşetler ile yapılmakta idi. Bu da çeşitli sorunlara hem görsellik bakımdan hem de çevre kirliliği bakımından ciddi sorunlar yaratmaktaydı. Bununda önüne geçebilmek adına biz belediye olarak ilk etapta insanlarımızın bu işe biraz daha adapte olabilmeleri için poşeti ücretsiz olarak insanlarımıza vermeyi planlıyoruz. Onunda çalışmaları artık son noktasına geldi. İki türlü poşet vermeyi düşünüyoruz. Hem ayrıştırma poşeti vereceğiz hem de normal evsel atıkları insanlarımızın toplayıp toplama noktalarına bırakmaları için biraz daha mukavim, çevreyi kirletmeyen hem de göze kötü görünmeyen malzemeler vereceğiz. Yeni katılan köyler bu uygulamanın dışındadır. Onlar şu andaki mevcut durumu aynen sürdürecekler. Ayrıca iş yerlerimizin yoğun olduğu caddelerimizin ve hanelerimizin yoğun olduğu bölgelerde birkaç bölgeyi geçmeyecek bu da tahminimiz birkaç bölgede yine her aksam almayı düşünüyoruz. Yani insanlarımız bu konuda mağdur olmasın düşüncesiyle ama genelde şehrin kenarında kalmış mahalleler ve sokaklarda iki günde bir çöp alınması ve insanlarımızın çöplerini koyabilmesi için çöp poşeti verilmesi düşünülmektedir" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 24 Haziran 2009 Çarşamba 15:09:39


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?