3
Mayıs
2024
Cuma
BOLU

'Yüksek yargı denetimsiz'

AK Parti Bolu İl Başkanı Mehmet Emin Güz, Anayasa değişikliğini içeren düzenlemelerin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi kararının hukuki olmadığını söyledi.


AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Güz, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararın hukuki temelden yoksun olduğunu belirterek "Türkiye'de, hukukun üstünlüğü ilkesi yerine yargıçların üstünlüğü kavramının geçme tehlikesinin bulunması endişe vericidir" dedi.


Yargının, bireyin hak ve özgürlükleri karşısında bir otorite olarak ortaya çıkmasının kaygı verici boyutlara ulaştığını anlatan Güz, şöyle konuştu: "Yüksek öğretimde eğitim ve öğretim özgürlüğü ile ilgili Anayasa değişikliğini içeren düzenlemelerin iptaline ilişkin Anayasa Mahkemesi kararı hukuki temelden yoksundur. Anayasanın 148. maddesi, Anayasa Mahkemesi'nin, Anayasa değişikliklerini sadece şekil yönünden denetleyebileceğini belirttikten sonra 2. fıkrasında, 'Anayasa değişikliklerinde ise, teklif ve oylama çoğunluğuna ve ivedilikle görüşülemeyeceği şartına uyulup uyulmadığı hususları ile sınırlıdır' diyerek açık ve kesin olarak Anayasa Mahkemesi'nin yetki sınırlarını belirtmiştir. Buna rağmen, Anayasa Mahkemesi'nin açık ve kesin bir dille belirtilen yetki sınırını aşmak suretiyle, işin esasına girip Anayasa değişikliğinin Anayasa'nın 2. maddesine aykırı görerek iptal etmesi, parlamenter sistemin yara alması sonucunu doğurabilecek nitelik arz etmektedir. Bundan böyle TBMM tarafından yapılacak tüm Anayasa değişiklikleri demokratiklik, hukuk devletine uygunluk, sosyal devlet ilkeleri açısından da çok geniş bir biçimde denetlenebilecek, hiçbir Anayasa değişikliği millet iradesiyle mümkün olmayacaktır. Bu tutum, çağdaş, gelişen ve her gün koşulları değişen dünyada Türkiye'nin bir üçüncü dünya ülkesi olarak içine kapanması, geri kalması anlamına gelmektedir."
Yüksek yargının denetimsiz olduğunu ifade eden Güz, yüksek yargının bir bölümünün TBMM tarafından seçilmesi gerektiğini belirtti. Güz, konuşmasında, Türkiye'de, hukukun üstünlüğü ilkesi yerine yargıçların üstünlüğü kavramının geçme tehlikesinin bulunmasının endişe verici olduğunu söyledi.


Hukuk Devleti ilkesinin; yargının, bireylerin, devlet dahil tüm güçlüler karşısındaki tek güvencesi olmasını gerektirdiğini anlatan Güz, şöyle konuştu: "Oysa yargının bireyin hak ve özgürlükleri karşısında bir otorite olarak ortaya çıkması, kaygı verici boyutlara ulaşmıştır. Bizzat yüksek yargının gerek hukuki temelden yoksun, toplum vicdanınca kabul edilmeyen kararları gerek bir siyasi parti gibi bildiriler yayınlaması, yargıyı kendisine olan güveni zedeleyecek sonuçlar doğurabilecek bir tartışma
konusunun içine atmıştır. Bugün Türkiye'de, Anayasamızın 2. maddesinde sayılan ilkelerden laiklik ilkesi, toplum tarafından benimsenmiş ve hiçbir şekilde tehlikede değildir. Ne var ki bugün Türkiye'de az önce saydığımız nedenlerle yine Anayasamızın 2. maddesinde sayılan ilkelerden hukuk devleti ilkesi tehlikededir. Maalesef bugün yüksek yargı karar ve bildirileri ile hukuk devleti ve demokratik devlet ilkelerine aykırı eylemlerin odağı haline gelip gelmediğinin tartışılır hale gelmesi üzüntü vericidir."

.
Yayın Tarihi : 11 Haziran 2008 Çarşamba 17:38:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?