6
Mayıs
2024
Pazertesi
GÜNCEL

Tatilciler köylülerin geçim kaynağı

Kayak keyfini yaşamak için Kartalkaya'ya gelen tatilcilerin yolda kalması köylüler için geçim kaynağı oldu. Umutlarını yolda kalacak sürücülere bağlayan köylüler, araçlara 2 YTL 50 kuruş ile 5 YTL arasında değişen ücretle zincir takarak ek gelir sağlıyorlar.

Yılın önemli bir bölümünde düşük kapasite ile çalışan Kartalkaya, Uludağ, Erciyes, Ilgaz, Palandöken gibi kayak merkezleri dolup taşıyor. Yılbaşı ve bayram tatillerinin yanı sıra kayak keyfini yaşamak isteyen insanlar bu bölgelere akın ediyor. Kayak merkezlerine ulaşmak için de önce karlı yolu çıkmak gerekiyor.

Kimi tatilciler kar lastikleri taksa da yine yollarda kalmaya engel olamıyor. Bu durumda araçların güvenli bir şekilde kayak merkezlerine ulaşması için zincir takmak gerekiyor. Ancak kar ve tipinin etkili olduğu böyle bir havada araçtan dışarı çıkıp zincir takmayı çoğu kimse istemez. İşte bu noktada karlı yolları ekmek kapısı yapan "zincirci" olarak tabir edilen vatandaşlar sürücülerin imdadına yetişiyor.

Kar yağışı bazıları için kabus olurken, Kartalkaya eteklerinde bulunan köylüler için de geçim kaynağı oluyor. Kış turizmi ve tesisleşmenin başlaması ile birlikte 28 kilometrelik yolu keşfeden Bolu'lu köylüler traktör ve römorklarını alarak yol kenarında konuşlanmaya başladı. Sıcaklığın bazen eksi 15 dereceyi bulduğu dağda 24 saat nöbet tutun zincirciler yolda kalacak sürücüleri bekliyor. Traktör römorklarının üstünü çadır ve köpük kartonlarla kapatarak kulübe yapan zincirciler sabit müşteri kazanmak için bir de kartvizit bastırdılar. Bu yöntemle bölgeye gelmeye karar veren bir tatilci, önce zincircilerden yol durumu ile ilgili bilgi alıyor sonra geleceği saati söylüyor. Zincirciler özel müşteriye özel muamele yapar. Sabit müşteri Kartalkaya yoluna girdiği andan itibaren kendisine eşlik edilir.

Öte yandan büyük paralar ödeyerek rezervasyon yapan bir kısım tatilcilerin 5 YTL için uzun süre pazarlık yapması zincircileri üzüyor. Bunun yanında bonkör davranan sürücüler de yok değil. Bazen 5 YTL yerine 20 YTL verenlerde oluyor. Zincircilerin şikayet ettiği diğer konu ise bazı traktör sahiplerinin güzergah üzerinde sürekli ring halinde olması. Kar kış, sıcak soğuk demeden yol üzerinde beklediklerini ancak seyyar traktörcülerin emeklerine yazık ettiklerini düşünüyorlar. Ayrıca zincirci köylülerin şikayet konusu ise kendilerinden önce yer alan zincircilerin araçların önüne atlayarak sürücüleri durdurmaları. Yazları patates ekerek ve hayvan besleyen geçiren zincirci, köylüler tek umut bağladıkları yer ise karlı yollar ve yolda kalacak sürücüler.

Çalışma koşullarıyla ilgili bilgi veren Durmuş Akkaya (55) toplam 10 kişilik aileyi zincir takarak geçindirmeye çalıştığını söyledi. Akkaya, "10 yıl önce buraya yerleştik. O günden bu yana karda kalan araçları kurtarıyoruz. Güzergah üzerinde başımıza her türlü iş geliyor. Bakıyorsun sürücü gece saat 03:00 arıyor. Gelin yolda kaldık diye… gidip onu çıkartıyoruz. Bir de üniversitede okuyan çocuğumun okul masraflarını karşılamak için burada beklemek zorundayım. İşimiz bize dostluklar kazandırdı. Müşterimiz olan Japon turistler var. Gelmeden önce tercümanı vasıtasıyla bizi arıyorlar. Gidip otellerine götürüyoruz." dedi.

.
Yayın Tarihi : 12 Ocak 2006 Perşembe 15:03:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?