3
Mayıs
2024
Cuma
GÖYNÜK - BOLU
Belediye Sayfaları
Nufus
270.417
Yüz Ölçümü
8.294
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
16.609
Yüz Ölçümü
1.437
Belediye Sayısı
67
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Süleyman Paşa Hamamı

Süleyman Paşa Hamamı

Göynük Süleyman Paşa Camisi’nin kuzeydoğusunda bulunan bu hamamı Gazi Süleyman Paşa 1335-1338 yıllarında cami ile birlikte yaptırmıştır.

Çifte hamam olarak yapılan bu hamamın sıcaklık ve soğukluk kısımları yan yanadır. Erkekler bölümünün soyunmalığına batı köşesindeki bir kapıdan girilmektedir. Soyunmalık tromplar ve bunların arasındaki nişler ile hareketlendirilmiştir.

Merkezi bir kubbenin örttüğü bu bölümün kuzeybatısındaki iç içe nişten sonra soğukluk kısmına geçilmektedir. Soyunmalığın arkasında beşik tonozla örtülü küçük bir koridor ve onun batısında yine beşik tonozla örtülü helalar yer almaktadır. Bu bölümler tonozların ortasına açılan konik şekilli pencereler ile aydınlatılmıştır. Soğukluk kare planlıdır. Bunun doğusunda sivri kemerli büyük bir eyvan ve bu eyvanın ortasında da yine sivri kemerli bir niş bulunmaktadır. Batı ucundaki sivri kemerli eyvanın altından sıcaklığa geçilmektedir. Sıcaklık üç eyvanlı olup, üzeri yarım bir kubbe ile örtülmüştür. Eyvanların üzerinde ise beşik tonozlar bulunmaktadır. Sıcaklığın kuzey, batı ve güneydoğu köşelerinde de üzerleri kubbelerle örtülü küçük hücreler yer almaktadır.

Kadınlar kısmında soğuklu diğerine göre daha küçük ve kubbelidir. Sıcaklık kısmı ve hücreleri erkekler bölümüne göre çok daha küçüktür.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.goynuk.org adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 12:41:20
Güncelleme :30 Nisan 2009 Perşembe 14:18:56

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR