2
Mayıs
2024
Perşembe
KIBRISCIK - BOLU

Kıbrıscık Genel Bilgi

Kıbrıscık Havadan Görünüm

Karadeniz Bölgesi'nin batı kesiminde, Bolu İli'ne bağlı bir ilçe olan Kıbrıscık, doğu ve güneyde Ankara İli, batıda Seben İlçesi, kuzeyde Merkez İlçe, kuzey ve kuzeydoğuda Gerede İlçesi ile çevrilidir. İlçe tümü ile dağlık ve engebeli bir alanda yer almaktadır. İlçe topraklarını engebelendiren Köroğlu Dağları'nın en yüksek noktası olan Köroğlu Dağı (2.499 m.) ilçe sınırları içerisindedir. İlçenin güney kesimini Karlık Dağı engebelendirir.

Dağın güney yamaçlarında yer alan yaylalar hayvancılık bakımından önem taşır. İlçenin doğu kesimini Karlık Dağı engebelendirir. Dağların güney yamaçlarından inen irili ufaklı suların oluşturduğu Uludere, Sarıyar Baraj Gölü'ne dökülen Aladağ Suyuna ilçe sınırları dışında katılır. Yüksek bir plato olan Kıbrıscık, sağlam bir zemine oturmuştur.

Bolu il merkezine 65 km. uzaklıktaki İlçenin yüzölçümü 641 km2 olup, 2000 Yılı Genel Nüfus sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 5.534'dür.

Kıbrıscık Kara Göl

İlçenin ekonomisi, tarım, ormancılık ve hayvancılığa dayalıdır. Ekime elverişli alanlarda şeker pancarı, buğday ve arpa yetiştirilir. Koyun ve Ankara keçisi yetiştirilen başlıca hayvanlardır.

Eski ismi Karadoğan olan Kıbrıscık, 1864-1908 Yılları arasında Kastamonu iline bağlı Bolu sancağının bir bucağı durumunda idi. II. Meşrutiyetin (1908) ilanından sonra Bolu, müstakil bir Mutasarrıflık olmuş, 1334 Bolu Salnamesine göre de Kıbrısçık Bolu’ya bağlı bir bucak merkezidir. 1946 Yılında Seben ilçe olunca, Kıbrısçık Seben’in bir bucağı olmuştur. 1 Nisan 1958’de ise Bolu iline bağlı bir ilçe olmuştur.
 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 1 Mayıs 2009 Cuma 12:15:01

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR