3
Mayıs
2024
Cuma
MERKEZ - BOLU
Belediye Sayfaları
Nufus
270.417
Yüz Ölçümü
8.294
İlçe Sayısı
9
Vali
Nufus
156.498
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
130
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Abant Gölü Tabiat Parkı

Abant Gölü

Türkiye’nin Kuzeybatı kesimindeki Abant Gölü, Bolu’nun 32 km. güneybatısındadır. Deniz seviyesinden 1.328 m. yüksekliğinde olan göl, 1.28 km2’dir. Bolu Ovası’nın güneybatı ucuna kadar uzanan Abant Suyu Vadisi’nin yakınındadır. Gerçekte bu göl heyelan sonucu oluşmuş olup, çevresinde yükseklikleri 1.800 m.ye ulaşan dağlar ve küçük akarsu vadileri bulunmaktadır. Bunlardan Beşpoyraz Deresi sularını Abant Gölü’ne boşaltan önemli bir akarsudur. Kış aylarında gölün büyük bir bölümü donmaktadır. Çevresinde çam, kayın, gürgen ormanları ve zengin bitki örtüsü vardır. Ancak gölün kuzeybatı kesiminde geniş bir alanı kaplayan Turbalık (yarı bataklık) genişleyerek gölün daralmasına neden olmaktadır.

Tektonik kökenli bir göl olan Abant Gölü ve çevresi 1988 yılında Tabiat Parkı olarak tescil edilmiştir.

Sünnet Gölü

Bolu’da Abant Gölü dışında, orman içerisindeki irili ufaklı göller bulunmaktadır. Bunların başında Yeniçağa ilçesinde deniz seviyesinden 989 m. yüksekliğindeki tektonik oluşumlu Yeniçağa Gölü; Göynük ilçesinin 11 km. kuzeyinde heyelan sonucu meydana gelen Çubuk Gölü; Göynük ilçesinin 27 km. doğusunda, denizden 820 m. yükseklikteki Sünnet Gölü; Kıbrıscık Beypazarı yolu üzerinde Karagöl; Mudurnu Akyazı yolu üzerinde Karamurat Gölü bulunmaktadır.

Bu göllerin yanı sıra Bolu’nun 42 km. kuzeyinde yedi gölden oluşan bir göl gurubu bulunmaktadır. Bunlar, Büyükgöl, Seringöl, Deringöl, Nazlıgöl, Küçükgöl, İncegöl ve Sazlıgöl’dür.

Yedigöller 1965 yılında Milli park statüsüne alınmıştır. Yeniçağa kavşağından 42 km. uzaklıkta olan bu göller ormanlık ve yaz kış değişmeyen doğasından ötürü Bolu’nun önemli bir turizm ve mesire yeridir.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.bolu.gov.tr adresinden alınmıştır.

 

Yayın Tarihi : 30 Nisan 2009 Perşembe 12:02:05

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?