5
Mayıs
2024
Pazar
MUDURNU - BOLU

Celal Özcan


Celal ÖZCAN   (1941-  )

1941 Yılında Mudurnu'da doğumdu. Çocukluk ve gençlik dönemini Çatalca’da ve Aksaray Horhor dünyasında geçirdi. Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümünde okudu. Lisans tamamlayarak Edebiyat Fakültesi diploması aldı. Uzun yıllar Türkçe ve edebiyat öğretmeni olarak çalıştı. On yıl çalıştığı İst. Erenköy Kız Lisesi'nden emekli oldu. Ardından 1984-2003 yılları arasında (19 öğretim yılı) İst. St.Georg Özel Avusturya Lisesin'de Edebiyat öğretmenliği yaptı. 2003 yılından itibaren tam emekli oldu.

Edebiyat üretimlerine şiirle başladı. Sonraları öyküde yoğunlaştı. Çağrı, Hisar, Varlık, Türk Dili, Oluşum, Düşün, Yansıma, Güney, Türkiye Yazıları, İmge Öyküler, Sözcükler, Notos- Öykü…dergilerinde ve bazı gazetelerde şiir, öykü, deneme, tanıtma ve eleştiri türlerinde yazılar yayımladı.

(Bolu Sanatseverler Derneği sanatçı üyelerindendir. Özellikle Avusturya Lisesi öğretmenliğindeki çalışma yılları içerisinde (1984-2003) yurt içi(İstanbul, Ankara, İzmir, Bolu) ve yurt dışında(Avusturya-İnsburg-Landek’te), -kişisel ve karma olmak üzere- toplam 20’ye yakın sergi de yaptığı suluboya resim üretimleri sürecinde, yazın çalışmalarında bir yavaşlama görüldü. 2000’li yıllarda öykü ve roman çalışmalarını tekrar yoğunlaştırdı.)

Gökova’nın Yalazları adlı öyküsüyle Sabahattin Ali öykü ödülü ikinciliği, Topyeri adlı öyküsüyle 12.Antalya Festivali öykü ikincilik ödülü, Düğüncüler adlı kitabıyla da Nevzat Üstün öykü başarı ödülü …gibi ödüller kazandı.

KİTAPLARI - Öykü:  GÖKOVA’NIN YALAZLARI (1977)  DÜĞÜNCÜLER (1983)
Roman:  SEVGİ TUZAK MI (1982)
Çocuk kitapları :  Sokak Kedileri // Pamuk Kız // Şakacı Çocuklar //  Canım Kitaplığım // Yarış Başlıyor 

HAKKINDA BAKILABİLECEK KAYNAKLAR: Behçet Necatigil’in sözlükleri( İsimler—Eserler…); Şükran Kurdakul’un Yazarla ve Şairler Sözlüğü, Attila Özkırımlı’nın Türk Ed. Ansiklopedisi; Asım Bezirci’nin ‘Seçme Hikâyeler’ adlı çalışmaları; Yapı Kredi Yayınları’nın çıkardığı “Tanzimat’tan Bugüne Edebiyatçılar Ansiklopedisi”…Ve başka bazı sözlük, antoloji ve ansiklopediler…

Vekilinize soru sormak/sorununuzu iletmek ister misiniz?
Sorular/Cevaplar