3
Mayıs
2024
Cuma
BAYAT - ÇORUM
Belediye Sayfaları
Nufus
549.828
Yüz Ölçümü
12.820
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
27.032
Yüz Ölçümü
784
Belediye Sayısı
40
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Bayat Genel Bilgi

Bayat'tan Genel Bir Görünüm

Karadeniz Bölgesi’nin orta bölümünde Çorum İli’ne bağlı bir ilçe olan Bayat’ın doğusunda İskilip, güneyinde Sungurlu ve İskilip, batısında Çankırı, kuzeyinde de Kastamonu bulunmaktadır.

İlçenin kuzey ve orta kesimi Köroğlu Dağlarının uzantıları ile engebelenmiştir. Köroğlu Dağlarının Karatepesi burada 1.830 m.ye yükselmektedir. Bu dağlık kesim yer yer vadiler ve onların arasındaki yaylalardan oluşmaktadır. İlçenin güneyine doğru yükseltiler azalır. Kızılırmak ve onu besleyen ırmaklar ilçeyi sulamaktadır. Ovalar daha çok bu akarsuların ve çayların vadi tabanlarında yer almaktadır. İlçenin yüzölçümü 784 km2’dir. İlçe merkezinin deniz seviyesinden yüksekliği 700 m. olup, kuzeye gidildikçe rakım giderek artmaktadır.Çorum’a 83 km. uzaklıktaki Bayat’ın toplam nüfusu 31.655’tir.

Bayat Kilimlerinden Bir Örnek

İlçenin ekonomisi tarım, ormancılık ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen tarımsal ürünler buğday ve pirinçtir. Hayvancılık ilçe halkının başlıca geçim kaynağı olup, tiftik keçisi, koyun yetiştirilmektedir. İlçede un ve yem fabrikaları ile linyit kömür işletmesi vardır.

Bayat’ın tarihi ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, Hititlerin, Galatların, Friglerin, Roma ve Bizanslıların egemenliği altında kaldığı bilinmektedir. Malazgirt Savaşından (1071) sonra Türkmen boyları buraya yerleştirilmiştir. Cumhuriyet döneminde Çorum İli İskilip İlçesine bağlı Alagöz adında bir nahiye iken, 1958 yılında İlçe konumuna getirilmiştir.

İlçede herhangi bir tarihi eser bulunmamaktadır.

 

 

 

 

 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 18 Mayıs 2009 Pazartesi 16:31:41

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR