19
Mayıs
2024
Pazar
BOĞAZKALE - ÇORUM

Arkeolojik kazılar başladı

Boğazkale-Hattuşa, Alacahöyük, Ortaköy-Şapinuva, Hüseyindede-Fatmaören ören yerlerinde kazı çalışmaları dün başladı. Hititliler başta olmak üzere çeşitli uygarlıkları ev sahipliği yapan Çorum’da, arkeolojik kazı sezonu başladığını bildiren Çorum Müze Müdürü İsmet Ediz, kazı çalışmaların yaklaşık 2 ay süreceğini söyledi.

Alacahöyük Beldesi yerleşim alanı içinde bulunan Alacahöyük ören yerinde 17 kişilik ekiple yürütülecek kazı çalışmaları da 19 Temmuz’da başladı.

Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlisi Alacahöyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Aykut Çınaroğlu, kazı programlarına göre Hitit Barajı setinin kalan bölümünü açarak, barajda küçük onarımlar yapacaklarını, ayrıca geçen yıl ortaya çıkardıkları mücevher atölyesindeki çalışmalara devam edeceklerini bildirdi. Çınaroğlu, sezon sonuna kadar barajdaki çalışmaları bitirmeyi hedeflediklerini kaydetti.

Ortaköy-Şapinuva Örenyeri Kazı Başkanı Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Aygül Süel de, önümüzdeki hafta içinde başlayacakları kazılarda, 20 kişilik kazı ekibi ve yaklaşık 40 işçi ile birlikte çalışacaklarını ifade etti. Çalışmaların C binası ve ağıl önünde yoğunlaşacağını söyleyen Süel ’’Hedefimiz Hititlerdeki belediye tesislerini ve Boğazkale-Hattuşa örenyerinde çıkarılan tabletlerde yazan ordu komutanlık merkezini bulmak’’ dedi.

Sungurlu, Yörüklü-Hüseyindede ve Fatmaören ile Uğurludağ-Resuloğlu kazılarına başkanlık eden Müze Müdürü İsmet Ediz ise Hüseyindede ve Fatmaören’de çalışmalara başladıklarını, Resuloğlu Araçlar mevkiinde de bugünden itibaren çalışmaların başlayacağını söyledi.

.
Yayın Tarihi : 20 Temmuz 2004 Salı 16:48:52
Güncelleme :12 Temmuz 2006 Çarşamba 15:40:01


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?