26
Mayıs
2024
Pazar
BOĞAZKALE - ÇORUM

Tarihi konaklara koruma

BOĞAZKALE'DEKİ DULKADİROĞLU BEYLİĞİNE AİT TARİHİ KONAK TURİZME KAZANDIRILACAK

Çorum'un Boğazkale (Hattuşa) ilçesinde bulunan Dulkadiroğlu beyliğine ait tarihi konak ve ilçedeki eski konaklar turizme kazandırılacak.

Çorum Valisi Nurullah Çakır ve Çevre ve Kültür Değerleri Koruma Tanıtma Vakfı Başkanı (ÇEKÜL) Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Boğazkale ilçesine giderek incelemelerde bulundu. İncelemelerde Hattuşa'da turizm altyapısının iyileştirilmesi, ilçede bulunan tarihi değerleri ayağa kaldırılması ve turizm alanında şehirleşme adına yapılabilecek çalışmalar değerlendirildi.

ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Metin Sözen, Dulkadiroğulları Beyliğinin mirasçıları olan ve Boğazkale'de yaşayan Dölarslan ailesi yaptığı görüşmeler sonunda konağın turizme kazandırılması için karar aldıklarını söyledi.

Haremlik, selamlık, hamam ve hizmet odaları gibi bölümlerinden oluşan külliye şeklindeki konağın çok önemli tarihi olaylara tanıklık ettiğini Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerine birçok önemli şahsiyeti ağırladığı belirtildi. Tarihi konakta yapılacak restorasyon çalışmaları konak Müze Ev görümüne kavuşturulacak.

Ailenin bugünkü mirasçıları olan Hasan Dölarslan ve Sami Dölarslan, Vali Nurullah Çakır ve ÇEKÜL Vakfı Başkanı Prof. Dr. Nurettin Sözen'e konağı gezdirdiler. Dölarslan ailesi üyeleri, aileye ait olan birçok tarihi bilgi ve belgenin de konağın turizme açılmasının ardından sergileneceğini belirttiler.

Dulkadiroğlu beyliğine ait konağın yanı sıra ilçede mimari ve tarihi açıdan önem arz eden evler koruma altına alınacak.

İlçedeki konakların Çorum Valiliği, Anıtlar Yüksek Kurulu ve Kültür ve Turizm Bakanlığınca yapılacak çalışmaların ardından koruma altına alınarak turizme kazandırılması planlanıyor.

BOĞAZKALE'DEKİ DULKADİROĞLU BEYLİĞİNE AİT TARİHİ KONAK TURİZME KAZANDIRILACAK
BOĞAZKALE'DEKİ DULKADİROĞLU BEYLİĞİNE AİT TARİHİ KONAK TURİZME KAZANDIRILACAK
İHA
Yayın Tarihi : 23 Haziran 2010 Çarşamba 23:04:38


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?