20
Mayıs
2024
Pazertesi
BOĞAZKALE - ÇORUM

Hitit Rüzgarı yeniden canlandı

Özel bir televizyon kanalında yayınlanan Magazin Proğramı için özel olarak ören yerlerinde çekilen defile büyük beğeni topladı.

Ayşegül Şahinci tarafından tasarlanarak dikilen 40 adet Hitit kıyafeti Çorumlu amatör mankenler tarafından sergilendi. Tarihi mekanlarda düzenlenen defilede Kral Hattuşili, Dağ Tanrısı, Ateş Tanrısı, Savaş Tanrısı gibi kyafetler dikkat çekerken, sergilenen kıyafetler ile Hitit uygarlığını Hattuşa’da yeniden canlandırılmış oldu.

Yapılan Hitit Defilesi’nin ardından Yazalıkaya’da Hitit Düğün töreni canlandırıldı. Amatör mankenler tarafından canlandırılan Hitit Düğünü gerçeği aratmadı. Kralın evlendirilmesi sahnesinde ilk olarak krala yemekler pişirildi, ardından krala hediyeler sunuldu, daha sonra ise düğün ayin töreni yapıldı. Kralın şerefine oyunlar oynanıp eğlenceler düzenlendi. Son olarak el ele tutuşan kral ve kraliçenin evlenme merasim törenleri sona erdi.

Hititleri yeniden canlandırıldığı Hitit Düğünü çekimleri izleyenler tarafından tam not alırken, Hitit Defilesi ve Hitit Düğünü’nü hazırlayan 20 yaşındaki genç tasarımcı Ayşegül Şahinci, amacının tarihe mal olmuş ve ilk uygrlıklardan olan Hititlerin yaşantılarını, giysilerini, örf ve adetlerini tüm topluma tanıtmak için bir çaba içerisine girdiğini söyledi.

Hitit Uygarlığı’nın çok çeşitli gelenek ve göreneklerinin bulunduğunu ifade eden Ayşegül Şahinci, "Ben kendi imkanlarım ile Hititleri daha iyi tanıtmak ve onların yaşantılarını yansıtmak için Hitit kıyafetlerini diktim. Şimdi amacım bu kayfetlerde Hattuşa’da bir filim çekilmesi, benim tek arzum bu, yetkililerimiz bizlere yardımcı olsunlar, tarihi kültürlerimizi korumak için sadece sözler yetmiyor, benim gibi tasarımcılara sahip çıkarak projeleri değerlendirmek gerekir" şeklinde konuştu.

Boğazkale Belediye Başkanı Ali Rıza Soysat, Hitit Uygarlığı’nın tanıtımlarının çok az olduğunu belirterek, son dönemlerde Hititlere yönelik çalışmalar başladığını, ancak yetersiz olduğunu kaydetti. Hitit Uygarlığının başkenti olan Hattuşa’da mutlaka filimlerin çekilmesi gerektiğini belirten Ali Rıza Soysat, "Umarım filim yapımcıları bu tarihi güzelliğin farkına varırlar" dedi.

.
Yayın Tarihi : 31 Ağustos 2004 Salı 17:04:47
Güncelleme :19 Kasım 2005 Cumartesi 11:14:02


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mert günaydın IP: 81.215.229.xxx Tarih : 21.04.2005 17:53:09
dünyaca ünlü yıldızların oynadığı büyük yapımlı nir hititler filmi istiyorum.