Sanayisini yerinde incelemek ve çeşitli alanlarda yatırım yapmak için Çorum'a gelen Almanyalı işadamları, Hitit Uygarlığı'na başkentlik yapmış olan Boğazkale Hattuşa ile Alacahöyük ören yerlerini gezdi.
29 Nisan 2007
Çorum sanayisini inceleyen Alman heyeti, sanayi ile ilgili programlarını tamamlayarak, tarihi Hitit kentlerinden Alacahöyük Ören Yeri ile müzesini gezdi.
Daha sonra Hattuşa'ya geçen heyet, Yazılıkaya'da Hitit Uygarlığı ve yaşantıları ile ilgili olarak geniş bilgi aldı. Boğazkale Hattuşa gezisinin yarısında biranda başlayan yoğun yağmur nedeniyle gezilerini kesmek zorunda kalan heyet, Hitit Uygarlığı'ndan oldukça etkilendiklerini ifade etti.
Türk-Alman Ticaret ve Sanayi Odası Genel Sekreteri Sibel Yıldırım, Hitit Uygarlığı'nın tüm dünyaca tanınan bir uygarlık olduğunu ve bu uygarlığın Çorum topraklarında olmasının bir şans olduğunu belirterek, sanayi, tarih ve kültürün bir arada olduğu Çorum'un her alanda önemli bir merkez olduğunu söyledi.
Hitit Uygarlığının bulunduğu Hattuşa ve Alacahöyük'ün sadece turistlerin gezeceği bir alan olarak görülmemesi gerektiğini belirten Sibel Yıldırım, "Burada yaşamış medeniyetlerin tarihsel gelişimi ve uygarlıklara etkileri iyi değerlendirilmeli ve bu medeniyetlerdeki değişimler ele alınarak, günümüze uyarlanmalıdır. Hitit Uygarlığı bir markadır ve bu markayı Çorum olarak iyi kullanmak ve sadece turizm olarak değil ekonomik olarak da değerlendirilerek burasının bir yıldız şehir haline getirilmesi gerekir" dedi.
Gelişmiş ülkelerin en büyük yatırımları tarihlerine ve kültürel değerlere sahip çıkmak olduğunu ifade eden Avrupalı Türk İşadamları Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Recep Keskin, "Hitit Uygarlığı gibi bir değerin üzerinde oturuyorsak bu değeri iyi anlamak ve bu tarihi korumak gerekir. Bir toplumun gelişmesi sadece sanayi hamlesi ile olmaz, üzerinde bulunduğu kültürel değerlere sahip çıkarak da çağ atlayabilirsiniz. Türk toplumu olarak üzerinde yaşadığımız topraklardaki tarihi değerlere yeterince sahip çıkmıyoruz ve bu değerleri sadece boş birer taş yığınları olarak görüyoruz. Oysa bu taş diye adlandırılan ve geçmiş tarihi anlatan bu kültürel değerlere yeterince sahip çıkılsaydı, Çorum ve Türkiye'nin her alanı turistlerle dolar ve turistlerle birlikte gelen işadamları buraları sanayi kentlerine dönüştürürlerdi. Oysa bu kültüre sahip çıkılmaması nedeniyle şimdi turlar düzenlenmek ve çok fazla tanıtım yapmak suretiyle daha yeni yeni kendimizi anlatmaya çalışıyoruz. Bizler artık üzerinde durduğumuz değerleri iyi tanımalı ve ona sahip çıkarak tüm dünya ile bu kültürel değerleri paylaşmalıyız" diye konuştu.
Mechernich Belediye Başkanı Peter Dierichswiler ise Türkiye'yi tanımadan önce Hattuşa ve Alacahöyük isimlerini duyduğunu belirterek, "Türkiye ve Çorum çok şanslı, burada bir tarih barındırıyorsunuz ve bu tarih dünyada yaşamlara yön veren, insanlık tarihinde önemli olan bir medeniyetin kalıntılarını barındırıyorsunuz. Türkiye çok önemli bir merkezde bulunuyor ve Türkiye'deki bu kültürel değerlerden çok etkilendim. Türkiye çok farklı ve herkesin buraya gelmesini istiyorum. Ülkeme döndüğümde her gördüğüm Alman kardeşime Türkiye'ye ve Çorum'a gelmelerini isteyeceğim" ifadelerini kullandı.