19
Mayıs
2024
Pazar
İSKİLİP - ÇORUM
Belediye Sayfaları

Osman Çağıl Ödülü

Ödül 1967'den 1979 yılına kadar sadece ortaokul birincilerine verilmiştir. Bu tarihten sonra hem ortaokul hem lise birincilerine, 1997'de ilköğretimin zorunlu hale gelip İskilip Lisesi bünyesindeki ortaokul kısmının ayrılmasıyla da sadece lise birincilerine verilmiştir.
"Osman Çağıl Ödülü" şartnamesine göre okulu birincilikle bitiren öğrencinin ödülü alabilmesi için eğitimini İskilip Lisesi'nde kesintisiz sürdürmüş olması gerekmektedir.
1967'de bin lira ile başlayan ödül, 2004 yılına gelindiğinde 2,5 milyar lira olmuştur. Kuşkusuz hem maddi hem manevi anlamda ödülün taşıdığı değer büyüktür.
Bu ödül her eğitim-öğretim yılı başında tüm okul öğrencilerinin bulunduğu bir törenle önceki öğretim yılına ait lise birincisine veriliyor.
Böylelikle öğrenci üniversite eğitimine rahatlıkla devam edebiliyor. Bunun yanı sıra diğer öğrenciler için de başarıyı kamçılayıcı bir unsur oluyor. Aslında ödülün öğrenci başarısını kamçılarken İskiliplileri de biraz kendine getirmesi gereken bir misyonu var. Çünkü bunun dışında eğitimini destekleyen ne gibi maddi yaklaşımlar var diye sorduğumuzda geride pek bir şey olmadığını görüyoruz.
Her şeyi devletten bekleme gibi bir sorunumuz var. Elbette bu sadece İskilip'in değil, aynı zamanda da ülkemizin bir sorunu. Ancak artık karanlığa küfretmekten başka bir şeyler de yapmanın zamanı geldi de geçiyor. Bu konuda çok şey yapabilecek, bir çok öğrencinin elinden tutabilecek insanlarımız var. Onları bırakın öncelikle bu yazıyı okuyan sizlerinde yapabileceğiniz bir şeyler olmalı gücünüz ölçüsünde.
Eğitime yatırım yapmak, insanlarımıza, memleketimize yatırım yapmaktır. O halde vereceğimiz emek yine kendimizedir. Hadi bir mum yakın!
 
OSMAN ÇAĞIL KİMDİR?
 
Osman Çağıl 1888 İskilip doğumlu. İlköğrenimini İskilip'te tamamladı. 1914-1917 yılları arasında Çanakkale-Gelibolu'da Çanakkale Savaşlarına katıldı. Kastamonu Öğretmen Lisesi mezunu olan Osman Çağıl; İskilip, Çorum ve Mecitözü'nde öğretmen olarak görev yaptı. En son Mecitözü'nün Doğla Köyü'nde İlkokul öğretmenliğinden emekli oldu. Uzun süre öğretmenlik mesleğini yapan Osman Çağıl 1955 yılında vefat etti. Osman Çağıl'ın oğlu Mehmet Çağıl 1967 yılından beri babasının anısına İskilip Lisesi'ni birincilikle bitiren öğrencilere "Osman Çağıl Ödülü" veriyor.
Memleket Gazetesi
Yayın Tarihi : 13 Kasım 2004 Cumartesi 18:14:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?