20
Mayıs
2024
Pazertesi
İSKİLİP - ÇORUM
Belediye Sayfaları

Pilot bölge seçildi

İskilip İlçesi, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Mimarlık Fakültesi tarafından kentsel dönüşüm projesi kapsamında pilot ilçe seçildi.

İTÜ Mimarlık Fakültesi Şehir Plancılığı bölümünde önceki gün gerçekleştirilen tez sunumlarında Çorum’un İskilip İlçesi’nde hazırlanan tezler incelendi. Projelerde İskilip’in geleceğine ilişkin bir takım konu başlıkları üzerinde duruldu. İskilip’in gelişme dinamikleri, vizyon arayışları, şehrin imar planı üzerinde lisans düzeyindeki çalışmalar öğretim üyeleri ve belediye üyelerinin iştiraki ile tartışıldı. Öğretim üyeleri ve öğrencilerin sunumlar esnasındaki gösterdikleri hassasiyet ve ciddiyet İskilipli yerel yetkililerde hayranlık ve takdir uyandırdı. Gerçekleştirilen sunumlarda İskilip Tosya yolunun şehrin dışından geçirilmesi, ilave 15 bin nüfusun yerleşim alternatiflerinin sunulması ile birlikte kentsel doku ve imaj analizlerine dair ilginç bir slayt gösterisi yapıldı. Bunların üniversite rehberliğinde resim sergisine dönüştürülmesi, yüksek ölçekli haritalar üzerinde konut, ticaret ve hizmet alanlarına ilişkin öneriler ele alındı.

6 saat süren toplantıya İskilip Belediye Başkanı Orhan Öztürk, AK Parti İskilip İlçe Başkanı Fehmi Yağlı, Belediye Meclis Üyeleri İsmail Top, Recep Çatma, Murat Önder ve Muharrem Koçyiğit ve belediye Başkanı danışmanları katıldılar.

Jüri üyelerinden İmar İskan eski bakanlarından ve İTÜ öğretim üyesi Ahmet Samsunlu İskilip’in Çorum ilçeleri içinde tarihi doku bütünlüğüne sahip tek ilçe olması dolayısı ile İstanbul-Tosya-İskilip ve Hattuşaş güzergahında bölgede bu anlamda sıkıntının mevcudiyeti dile getirilerek bazı evlerin restore edilerek orijinal ve önemli bir tarihi konaklama noktası olabileceğini belirtti. Yapılan toplantıda İskilip’te olan bazı özelliklerin diğer tarihi bazı ilçelerde olmadığı, farklılıklara sahip İskilip’in bunları imajinativ çalışmalarla zenginlik kaynağı haline getirebileceği belirtildi.
İskilip’le ilgili kentsel tasarım yarışmasının Türkiye çapında ve şehir plancılarına, mimarlara yönelik olarak açılması konusunda öğretim üyeleri ve belediye yetkilileri görüş birliğine vardılar. Bu hususta yarışma şartnamesinin hazırlık çalışmaları başlatıldı. İskilip’le ilgili değerlendirme sonuçlarının ele alınacağı nihai toplantının 27 Ocakta yapılmasına karar verildi.

çorum
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2004 Pazartesi 09:18:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?