20
Mayıs
2024
Pazertesi
İSKİLİP - ÇORUM
Belediye Sayfaları

Yapımına hız verilen barajlar

Ülke genelinde küresel ısınmanın etkisiyle yaşanan aşırı kuraklık sebebiyle su sıkıntısı yaşanırken, Çorum'da yapımı devam eden barajların tamamlanmasıyla susuzluğa çare bulunacak.

 

14 Ağustos 2007


Çorum'da Obruk Barajı, Hatap Barajı, Koçhisar Barajı'nın yapımları hızla sürüyor.

Obruk Barajı elektrik üretimi yapacağı, Türkiye'nin yüzde 5 elektrik ihtiyacını karşılayıp, aynı zamanda da Oğuzlar, Dodurga ve İskilip havzalarında sulu tarım yapılması imkanı sağlayacağı öğrenildi.

Hatap Barajı, Çorum'un içme suyu ihtiyacını karşılarken, Koçhisar barajı da tarımsal alanları sulamada kullanılacak. Valilik, Belediye ve DSİ, Çorum'da su sıkıntısının yaşanmaması için alternatif baraj ve göletlerin faaliyete geçmesi yönünde projeler hazırlanırken, hali hazırdaki barajların Çorum'da hem tarımsal alanın hem de insanların içeceği sularda 30 yıllık su ihtiyacını karşılayabileceği ifade ediliyor.

Barajların en kısa sürede tamamlanacağını belirten Vali Mustafa Toprak, "Obruk Barajı'nın yüzde 99'u tamamlandı. Hidroelektrik Santrali inşaatı devam ediyor. Eylül ayında su tutulacak ve Aralık ayında da ilk elektrik üretimi yapılacak. Kızılırmak üzerinde enerji ve sulama amaçlı olarak yapılmakta olan Obruk Barajı ve Hidroelektrik Santrali'nin inşaatına 1996 yılında başladı. Bugüne kadar yüzde 99 fiziki gerçekleşme sağlandı ve 2006 yılında 20 milyon YTL ödenek ayrıldı.2007 yılında ise 30 milyon YTL ödenek ayrıldı. Öngörülen sürede bitirildiği takdirde Obruk Barajı 2008 yılında hizmete açılacak. Obruk Barajı'nın tamamlanmasının ardından kuraklık sebebiyle enerji tüketiminin arttığı ve elektrik sıkıntısı çekme ihtimali olan Türkiye'ye büyük enerji desteği sağlamış olacak. Hidroelektrik santrali 473.4 Gwh enerji üreterek Türkiye'nin yüzde 5 elektrik ihtiyacını karşılayacak" dedi.

TARIM ALANLARI SUYA DOYACAK
Kuraklık sebebiyle yüzde 65 ürün kaybına uğrayan Çorum'da barajlar, tarım ürünlerine umut olacak. Obruk Barajı ve Koçhisar Barajı'nın tarımsal alanda kullanılacağı bildirilirken, baraj havzalarında da sulu tarıma geçileceği öğrenildi. Eylül ayında su tutma işlemi başlanacak olan Obruk Barajı, Oğuzlar, Dodurga ve İskilip ilçelerinin tarım alanlarını sulama imkanı verecek, Koçhisar Barajı ise özellikle buğday ve arpa üretiminde önemli söz sahibi olan Alaca ilçesinin arazisini sulayacak. Alaca ilçesi Büyüköz Çayı üzerinde sulama amaçlı olarak 1995 yılında inşaatına başlanan Koçhisar Barajı'nın 14 bin 618 hektar araziyi sulayacağını belirten Vali Toprak, "161 milyon metreküp su depolama imkanına sahip. Şantiye ana ulaşım yolu ve Balçıkhisar köyü yolu, alt temel yapısı ve malzeme ocak yolları tamamlanan Koçhisar Barajı'nın dolusavak yapısının beton imalatı bitirildi. Derivasyon tünelleri kaplama betonları, kontak ve konsültasyon enjeksiyonları ve giriş, çıkış yapıları tamamlandı. Beton ve kil kaplama çalışması kısmen yapıldı. 2003 ile 2006 yılında ödenek verilemediğinden çalışma yapılamayan barajın aşırı kuraklık olması ve kuraklığın tarımı tehdit etmesi sebebiyle ek ödeneklerle bu yıl baraj çalışmalarına yeniden başlama umudu taşıdı" diye konuştu.


İşin bitirilebilmesi için yaklaşık 47 milyon YTL ye ihtiyaç olduğunu belirten Toprak, Koçhisar Barajı'nın tamamlanmasının ardından Alaca ilçesinin tarım alanlarının sulanacağını ve kuraklığa çare olacağını ifade etti.

ÇORUM'UN 30 YILLIK SU İHTİYACI KARŞILANACAK
Çorum'da şu anda içme suyu ihtiyacı Yeni Hayat Barajı'ndan karşılanırken, şehrin 30 yıllık su ihtiyacını karşılayacak olan Hatap Barajı inşaatının yapımı hızla devam ediyor. Hatap Çayı üzerinde sulama ve endüstri suyu temini amacıyla kurulan ancak daha sonra şehirde içme suyu sıkıntısı yaşanabileceği ihtimali üzerine Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı'na yapılan müracaatlar sonrasında içme suyu barajı olarak kullanılmasına karar verilen Hatap Barajı, Çorum'un 30 yıllık su ihtiyacını karşılayacak.


1995 yılında yapımına başlanan Hatap Barajı'ndan yıllık 4 bin 300 metre küp içme suyu temini amaçlanıyor. Çorum Alaca yolu TCK varyantına ait hafriyat, dolgu menfez ve istinat duvarları çalışmaları tamamlanarak yol ulaşıma açılırken, barajın bir an önce bitirilmesi için ek ödenekler temin edilmeye çalışılıyor.

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2008 Çarşamba 11:30:27


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?