3
Mayıs
2024
Cuma
MECİTÖZÜ - ÇORUM
Belediye Sayfaları
Nufus
549.828
Yüz Ölçümü
12.820
İlçe Sayısı
14
Vali
Nufus
20.689
Yüz Ölçümü
959
Belediye Sayısı
56
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Mecitözü Genel Bilgi

Mecitözü Genel Görünüm

Karadeniz Bölgesi’nde, Çorum İline bağlı bir ilçe olan Mecitözü’nün kuzey ve doğusunda Amasya, güneyinde Ortaköy, batı ve kuzeybatısında da Çorum’un Merkez ilçesi bulunmaktadır. İlçe toprakları orta yükseklikte düzlükler ve dağlardan oluşmaktadır. Yörenin en yüksek noktası Kırklar Dağı’dır (1.812 m.). Ayrıca Karadağ güneyde Ortaköy ile doğal sınırı oluşturmaktadır. İlçe topraklarını Tersakan Çayının kollarını meydana getiren küçük akarsular ile ilçe sınırları dışında Çekerek Çayı’na katılan Çorum Çayı sulamaktadır. Çorum Çayı ilçenin güneyinde, güneybatı-kuzeydoğu doğrultusunda akarak Amasya’ya yönelir. Kırklar Dağı’ndan kaynaklanan Efenik Çayı da Amasya topraklarında Çorum Çayına katılır ve Mecitözü Çayı ismini alır. Buradaki Mecitözü Ovası ise ilçenin başlıca tarım alanıdır. Çorum’a 37 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 959 km2 olup, toplam nüfusu 29.418’dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Tarım alanları akarsuların çevresinde olup, buğday, arpa, patates, soğan, şeker pancarı, baklagiller ve elma yetiştirilir. Hayvancılık ilçenin ikinci bir gelir kaynağı olup, sığır, koyun ve keçi yetiştirilmektedir. Ayrıca ilçede dört adet un ve yem fabrikası bulunmaktadır.

Elvan Celebi Camii

Mecitözü’nün ne zaman ve kimler tarafından kurulduğu konusunda kesin bilgi bulunmamaktadır. Bununla beraber tarihi kaynaklarda 1136 yılında Danişmentliler zamanında Anadolu beldeleri kadısı Abdülmecid-i Herevi’nin malikanesinden ötürü buraya Mecid’in Özü denmiştir. Sonradan bu isim Mecitözü’ne dönüşmüştür. Osmanlılar zamanında Sivas vilayetinin Amasya sancağına bağlı bir kaza merkezi idi. Daha sonra 1866’da kaza olmuş, 1892’de Belediye teşkilatı kurulmuş, 1916’da da Çorum sancağına bağlanmıştır.Halk arasındaki söylentiye göre; ilk yerleşimin Avakat Köyü civarında olduğu sanılmaktadır. İlçenin tanınmış kişilerinden Avkatlıoğlu Hacı Ali Ağa’dan ötürü de buraya Hacıköy denilmiştir.

İlçedeki belli başlı eserler; Elvan Çelebi Camisi, Elvan Çelebi Türbesi, Koca Mehmet Paşa Hamamı, Beke Kaplıcası, Elvan Çelebi Zaviyesi'dir.
 

Kenthaber Kültür Kurulu
 

Yayın Tarihi : 19 Mayıs 2009 Salı 13:23:59

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR