19
Mayıs
2024
Pazar
OSMANCIK - ÇORUM

Sülünler doğaya bırakıldı

Çorum Çevre ve Orman İl Müdürlüğü tarafından doğada sayısı azalan yaban hayvanlarının artırılması ve doğaya yaban hayvanı yerleştirilmesi çalışmaları kapsamında doğaya 500 sülün bırakıldı.


Osmancık ilçesine bağlı Güvercinlik köyünde düzenlenen sülün salma törenine Vali Mustafa Toprak, Osmancık Kaymakam Vekili Oktay Çağatay, Osmancık Belediye Başkanı Bekir Yazıcı, Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, İl Genel Sekrteri Yakup Keleş ve köy sakinleri katıldı.


Vali Mustafa Toprak, doğanın dengesinin bozulmasının ardından çeşitli hayvan hastalıklarının ortaya çıktığına dikkat çekerek, buna bağlı olarak kene ve süne hastalığının çoğaldığına vurgu yaptı. Çeşitli çalışmalarla bozulan ekolojik dengeyi tekrar temin etmeye çalıştıklarını kaydeden Vali Toprak, "Doğadaki dengesizlik nedeniyle bazı rahatsızlıklar ortaya çıkıyor. Bunlardan birincisi kene, ikincisi süne.

Bu zararlılara karşı ilaçlı mücadeleden ziyade biyolojik mücadeleye önem vermeliyiz. Kene ile ilaçlı mücadele etmek son derece mahsurlu. Biz bir taraftan kene ile mücadele ederken, diğer taraftan kene ile biyolojik mücadele eden hayvanatı yok ediyoruz. Sülün, keklik gibi hayvanların doğaya bırakılması kene ile mücadelede büyük önem arz ediyor" dedi.

KENELER ARTIK BİZİM BİLDİĞİMİZ ESKİ KENELER DEĞİL
Kenelere karşı bilinçli olunması çağrısında bulunan Vali Mustafa Toprak, keneden değil tedbir alınmamasından korkmak gerektiğini ifade etti. Araziye çıkan insanlardan evlerine döndüklerinde vücutlarını kontrol etmeleri isteyen Vali Toprak, vücuduna kene yapışanları ise en yakın sağlık kuruluşuna gitmeleri yönünde uyardı.


Virüs taşıyan kenelerin bulaştırdığı Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı nedeniyle zaman zaman ölüm olaylarının meydana geldiğine dikkat çeken Vali Toprak, "Ölümlerin nedeni ihmalkarlık. Arazide insanlarımıza kene yapışıyor, bu bizim kene bir şey olmaz diyorlar. Keneler artık bizim eski keneler değil. Kene yapıştıysa mutlaka sağlık kuruluşuna gidilmeli. Özellikle yaşlı insanlarımız bu konuda biraz daha ihmalkar davranıyor. Erken teşhis olduğunda ölüm vakası görülmüyor" diye konuştu.


Çevre ve Orman İl Müdürü Ziya Çöpür, müdürlük olarak yürüttükleri doğaya sülün, keklik ve geyik salınma çalışmalarının devam ettiğini belirterek, bugüne kadar Çorum'da 6 bin 500 adet sülün, bin 800 kınalı keklik ve 45 geyiğin doğaya salındığını kaydetti.
Yapılan konuşmaların ardından Vali Mustafa Toprak ve protokol üyeleri hep birlikte doğaya sülünleri saldılar.

İha
Yayın Tarihi : 12 Ağustos 2009 Çarşamba 10:03:11


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?