23
Mayıs
2024
Perşembe
YAŞAM

Hititler, çinilerde yaşatılıyor

Çorum'un Uğurludağ İlçesi'nde, Kaymakamlık, Belediye ve Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen ''Çini Desinatörlüğü'' kursuyla hem Hitit Medeniyeti'nin tanıtımına katkı yapılıyor hem de kadınların el becerileri geliştirilerek aile bütçelerine katkıda bulunmalarına imkan sağlanıyor.

Ev kadınlarına yönelik Çini Desinatörlüğü kursunda yapılan eserler, Devlet Güzel Sanatlar Galerisi'nde sergilendi. Serginin açılışı Vali Hüseyin Poroy ile Belediye Başkanı Turan Atlamaz tarafından gerçekleştirildi. Yapılan çalışmalar hakkında bilgi veren Uğurludağ Kaymakamı Ramazan Yıldırım, ilçedeki kimsesiz kadınlarla ev kadınlarının el becerilerini geliştirerek meslek sahibi edindirmek ve Hitit Medeniyeti'nin tanınmasına katkı yapmak amacıyla böyle bir karar aldıklarını söyledi.

Kaymakamlık ve belediyenin katkılarıyla 10 Mayıs 2005 tarihinde Halk Eğitim Merkezi bünyesinde, ''Çini Desinatörlüğü'' kursu açıldığını ve kursun oldukça ilgi gördüğünü anlatan Yıldırım, kursta 2 öğretmen gözetiminde tamamı bayan 18 kursiyerin eğitim gördüğünü belirtti.

Kütahya ve çevresinden sağladıkları porselen ve çinilerin üzerine Hitit Medeniyeti'ne ait figürleri işleyerek Hititleri yaşatmak istediklerini vurgulayan Yıldırım, ''Kursta yaptığımız faaliyetleri daha da geliştirmek ve büyütmek için AB Yerel kalkınma Girişimleri Hibe Fonları'ndan yararlanmak için başvuru yaptık. İlçemizde bulunan kimsesiz ve yardıma muhtaç kadınların el becerilerini geliştirerek aile bütçelerine katkı yapmalarını sağlıyoruz. Ayrıca 7 bin yıllık bir geçmişe sahip Hitit Medeniyeti'ni de yaşatmayı amaçlıyoruz'' diye konuştu.

Kurs Öğretmenlerinden Hacer Özkaya da, Hititler'in unutulmadığını göstermek amacıyla bu medeniyete ait figürlerini çinilerin üzerine işlemeye karar verdiklerini kaydetti. Türkiye genelinde ilk defa Hitit Medeniyeti'ne ait figürlerin desen olarak kullanıldığına dikkat çeken Özkaya, ''Kursumuzun ilk bölümünde Hitit figürlerini desen olarak seçtik. Sonraki kursumuzda da Osmanlı eserlerini işlemeyi düşünüyoruz'' açıklamasında bulundu.

.
Yayın Tarihi : 21 Aralık 2005 Çarşamba 14:47:52
Güncelleme :27 Ekim 2006 Cuma 10:50:31


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?