31
Mayıs
2024
Cuma
AKÇAKOCA - DÜZCE
Belediye Sayfaları

Yumurtalıklarından 12 kilo kist çıktı

Ankara'da dünyadaki tüm jinekologları şaşırtan bir ameliyat gerçekleştirildi. 17 yaşındaki genç kızın yumurtalıklarından tam 12 kilogram büyüklüğünde kist çıkarıldı. 3 yıl önce oluşan ve son bir kaç ayda akıl almaz boyuta ulaşan '4 bebek büyüklüğündeki' kitle, başarılı bir operasyonla genç kızın vücudundan alındı. Operasyonda tek yumurtası alınmasına rağmen gelecekte çocuk sahibi olabileceği belirtilen genç kız, "Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum, çok rahatım. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum" dedi.

Ankara Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde duyanları hayrete düşüren ve tıpta 'on milyonda bir görülen' tarihi bir ameliyat gerçekleştirildi. Düzce'nin Akçakoca ilçesine bağlı Beyveren köyünde yaşayan 17 yaşındaki Merve Ünal'ın yumurtalıklarından tam 12 kilogram büyüklüğünde bir kitle (dermoidkist) çıkarıldı.

Son bir kaç ayda karnı iyiden iyice büyüyen ve köylülerin 'hamile' sandığı genç kız acılar içerisinde Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne getirdi. Klinikteki doktorların bile hamile sandığı genç kızın çekilen ultrasonda gebe olmadığı, yumurtalıklarında çok büyük bir kist oluştuğu tespit edildi. Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliğini Şefi Doç. Dr. Filiz Avşar başkanlığındaki heyet, vakit geçirmeden genç hastayı ameliyata aldı. Saatler süren operasyonda karnı tamamen açılan ve parçalanarak vücuda dağılma riski olan kist tek parça halinde büyük bir başarı ile çıkarıldı.

Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliğini Şefi Doç. Dr. Filiz Avşar, normalde genç kızlarda 12 kilogram gibi çok büyük kitlelerin nadir görüldüğünü belirterek, "Hastamız bize geldiğinde 9 aylık gebe bir hastanın karnına sahipti. Fakat ultrasonda kist tespit edildiği için operasyon kararı verdik. Kendisi için çok önemli bir ameliyat yapıldı. Çünkü karnı baştan aşağı açıldı ve kitleyi ameliyatla zorlukla karnından çıkardık. Yaklaşık 12 kilogram ağırlığında bir kist ve bunu tamamen çıkarmayı başardık. Operasyondan sonra hasta eski sağlığına kavuştu" diye konuştu.

Anne-babalara, 'Çocuklarınız hangi yaşta olursa olsun sağlık kontrolünden geçirin" uyarısında bulunan Doç. Dr. Avşar, "Biz anne babalardan şunu istiyoruz. Her yaşta her türlü hastalıkla ile karşılaşılabilir. Evli olmadığı için yumurtalık kisti meydana gelmeyeceği fikrine asla sahip olmasınlar. Çocukta olsa, genç kız da her kişinin düzenli olarak doktor kontrolünden geçmesi gerekir. Ve bir kitle varsa en kısa sürede bunun alınması hayati önem taşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Doç. Dr. Avşar, genç kızın yumurtalıklarında 12 kilogram kistin nasıl oluşmuş olabileceğini ise şöyle açıkladı:
"Yumurtalıklar çok değişik organlardır. Buradan atılan bir yumurtalık ile bebek ortaya çıkıyor. Her türlü organın yapısını taklit edebilen tümörler ortaya çıkabiliyor ve biz buna 'dermoidkist' diyoruz. Ama bunun dışında yumurtalıklar çok sayıda ve değişik cinste tümörler üretebilir. Bunlar iyi veya kötü huylu olabilir. Şu anda bizim ve patolojinin öngörüsü bu kistin iyi huylu olduğudur. Ama kesin kararı patolojinin daha detaylı kararından sonra vereceğiz. Bu nadir rastlanılan ve çok büyük bir kist. Hastanın sağlık durumu çok iyi. Ayağı kalkıp gezebilir, bütün fonksiyonları normale döndü. Bir kaç gün içinde de evine dönebilir."

Hasta Merve Ünal ise karnındaki şişliğin 2-3 yıl önce başladığını ve son bir kaç ayda hızla büyüyerek korkunç bir görüntü aldığını ifade ederek, "Hiç fark edemedim, kitle yavaş yavaş büyümeye başladı. Vücudumda zayıflamaya başlayınca karnım iyice büyüdü. Herkes 'Sen hamile misin?' demeye başladı. Sonra yengemle birlikte doktora gittik, karnımda kist olduğunu söylediler. Büyük bir ameliyat geçirdim. Çok kanama oldu ama beni kurtardılar. Aslında 2-3 yıl önce biraz şişlik vardı. Son aylarda daha da büyümeye başladı. Hiç ağrı olmuyordu, bazen kalbim sıkışıyordu. Şimdi kendimi çok iyi hissediyorum, çok rahatım. Kendimi yeniden doğmuş gibi hissediyorum" şeklinde konuştu.
Kitleyi daha önce fark edemediği için kızının 'ölümün eşiğe' gelmesinde kendisini suçlu hisseden baba Mustafa Ünal (43), Kurban Bayramı öncesi eşi ile birlikte hacca gittiklerini ve kızıyla ilgili kötü haberin kutsal topraklarda ulaştığını anlatan baba, kendisini suçlu hissettiği için göz yaşlarına boğuldu.

Anne Hürmüz Ünal (40) ise kızının karnı büyüdükçe onun kilo aldığını sandıklarını belirterek, "Kızım sürekli çikolata gibi şeyler yiyordu. Göbeği çıkınca, 'Kızım fazla yeme, kilo alırsın' şeklinde kendisini uyarıyordum. Biz kilo aldığını düşünerek, hata yaptık, aldandık. Kendisi de hiç bize 'şuram ağrıyor, buram ağrıyor demedi. Yoksa hangi anne-baba çocuğunun bu hale düşürebilir? Biz hacca gidince karnı iyice büyümüş, görüntüsü değişmiş. Akçakoca'da doktora götürmüşler. Doktor 'kitle patlamak üzere büyük bir hastaneye götürün' demiş. Ankara'ya getirdik. Allah doktorlarından razı olsun, kızımı kurtardılar" şeklinde konuştu.

"Kızımın bu duruma geleceğini bilseydim hacca gider miydim?" diyen gözü yaşlı anne, "Doktorlar 'Neden kızı baştan getirmediniz?' diye bize kızabilirler. Haklılar. Bende suçlanacak duruma gelmek istemezdim. Her anne-baba evladı için canını verir. Hacda haberi alınca kahroldum. Günler geçmek bilmedi. Şimdi dünyanın en mutlu annesi benim" şeklinde duygularını dile getirdi.

Operasyonda tek yumurtalığlÍ ı alınan 17 yaşındaki Merve'nin gelecekte çocuk sahibi olabileceği kaydedildi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Ocak 2008 Pazartesi 16:50:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?