2
Mayıs
2024
Perşembe
AKÇAKOCA - DÜZCE
Belediye Sayfaları
Nufus
323.328
Yüz Ölçümü
2.593
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
36.944
Yüz Ölçümü
462
Belediye Sayısı
44
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Akçakoca Genel Bilgi

Karadeniz Bölgesi’nde Düzce İli’ne bağlı bir ilçe olan Akçakoca’nın batısında Sakarya, doğusunda Zonguldak, güneyinde Düzce Merkez ve Yığılca ilçesi olup, kuzeyi Karadeniz ile sınırlıdır. Kuzeydoğu bölümü Karadeniz’in kıyı dağları ile çevrili, arta kalan bölümler tepelik ve dalgalı bir arazi yapısına sahiptir. Büyük melen suyu Karadeniz’e dökülürken Akçakoca topraklarını da sulamaktadır. Düzce’ye 39 km uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 462 km2 olup, toplam nüfusu 36.972’dir.

İlçenin ekonomisi tarım ve turizme dayalıdır. İlçe topraklarında mısır ekilir. Ayrıca fındık ta önemli bir ürünüdür. Karadeniz kıyılarında turistik tesisler bulunmakta ve yılın belirli aylarında turizm yönünden önemli bir merkez konumundadır.

Akçakoca’nın kuruluşu ile ilgili yeterli bilgi bulunmamaktadır. Bununla birlikte, yörede son yıllarda yapılan kazılar MÖ.1220 yıllarında Trakya’dan gelen Trak kabilelerinin buraya yerleştiklerini göstermiştir. Bithynia Krallığı yöreye egemen olmuş, Roma ve Bizans döneminde de önemli bir liman ve ticaret merkezi olmuştur.XIII.yüzyılda Cenevizlilerin eline geçmiş, Osmanlı İmparatorluğu’nun kuruluş yıllarında, Orhan Gazi’nin lalası, akıncı beylerinden Akçakoca tarafından 1320 yılında Osmanlı topraklarına katılmıştır. Akçakoca, 1692 yılına kadar Bolu sancak beyliğine bağlı bir voyvodalık olarak yönetilmiştir. Akçakoca 1864’te Düzce ile birleştirilmiş ve Akçaşeyhr Maa Düzce ismiyle nahiye yapılmıştır. 1934’te Akçaşehir ismi ile ilçe haline getirilmiştir. Bu isim 1943’te Akçakoca olarak değiştirilmiş, 1999’da da Düzce’ye bağlanmıştır.

Akçakoca’dan günümüze gelebilen eserler arasında, Ceneviz Kalesi, Fakıllı Mağarası ve Konuralp Köprüsü bulunmaktadır.

Ayrıca ilçede Melen Çayı’nın denize döküldüğü yerde Melenağzı Doğal Plajı ve Koyu, Karaburun Köyü Plajı, Değirmenağzı kıyısında Cumayeri Mesiresi, Akçakoca’ya 7 km. uzaklıkta Çayağzı, Kumpınar Mevkii, Akkaya Köyü yakınındaki Akkaya Şelalesi ve Sarıyayla Köyü yakınındaki Sarıyayla Şelalesi gibi mesire ve doğal plaj alanları bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.akcakoca.gov.tr adresinden alınmıştır.

 

 

 

 

 

 

 


 

Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 12:35:49

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?