29
Mayıs
2024
Çarşamba
ÇİLİMLİ - DÜZCE

Amerikan Beyaz Kelebeği

Düzce'de geçmiş yıllarda görülen ve başta fındık olmak üzere 200'den fazla bitkiye zararı olan Amerikan Beyaz Kelebeği bu yıl da tehdit ediyor.

12 Eylül 2007


İl Tarım Müdürlüğü'nden yapılan yazılı açıklamada, Düzce'de bitkilerin Amerikan Beyaz Kelebeği tehtidi altında olduğu bildirildi.

Açıklamada, "Düzce'de daha önceki yıllarda merkez, Gümüşova, Gölyaka, Cumayeri ve Çilimli ilçelerinde görülen ve başta fındık olmak üzere 200'den fazla bitkiye zararı olan Amerikan Beyaz Kelebeği, bu yıl da tehdit oluşturuyor.

İlk olarak dut ve diğer meyve ağaçlarından sonra fındık bahçelerinde yaprakların çevresinde ördüğü ağ tabakasıyla anlaşılan bu zararlıya karşı mücadele yapılması gerekmektedir.

Bu kelebeklerin zararı ağaçları çıplak bırakacak şekilde yapraklarla beslenen larvalar yapmaktadır. Kelebeğin üreme gücü yüksek olup, yılda 2-3 döl verir ve bir dişi 400-600 yumurta bırakır.

Yumurtalardan çıkan larvalar birkaç yaprağı birleştirerek içinde topluca beslenir, daha sonra dağılır. Bölgemizde Haziran, Ağustos ve Eylül ayı sonlarında 3 kez görülen Amerikan Beyaz Kelebeği daha çok Ağustos ayı sonundan başlayarak Eylül ayında bölgemizde yoğunlukta görülür.

Bu zararlıya karşı mücadelede etkili olabilecek sonuç alabilmek için, ilk çıkış larvalarının topluca bulunduğu bu keselerin toplanıp imha edilmesi gerekmektedir. Görüldüğü her türlü ağacın dalları toplanıp imha edilmeli, yoğunluğun fazlaca olduğu bahçelerde ise ilaçla mücadele edilmelidir" denildi.

iha
Yayın Tarihi : 25 Şubat 2008 Pazartesi 13:28:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?