4
Mayıs
2024
Cumartesi
ÇİLİMLİ - DÜZCE
Belediye Sayfaları
Nufus
323.328
Yüz Ölçümü
2.593
İlçe Sayısı
8
Vali
Nufus
16.316
Yüz Ölçümü
0
Belediye Sayısı
23
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Çilimli Genel Bilgi

Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Düzce İli’ne bağlı bir ilçe olan Çilimli , doğusunda ve güneyinde Düzce ili, batısında Cumayeri ilçesi ve kuzeyinde Akçakoca ilçesi ile çevrilidir. Şehir merkezinden güneye doğru inildikçe arazi ova şeklini almaktadır. Kaplandere Dağlarından doğan Biçki Deresi ve Bayramali Derisi’nin birleşmesiyle meydana gelen Akdere Suyu ilçe topraklarından geçmektedir. Denizden 120 m. yüksekteki Çilimli’nin kuzeyine doğru yükseklik yer yer 600-700 m. yi bulmaktadır. İlçenin yüzölçümü 7.022 km2 olup, toplam nüfusu 14.871’dir.

İlçenin ekonomisi tarıma ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, fındık, mısır, tütün, şeker pancarı ve çeltiktir. Ayrıca ilçede sebze çeşitleri de yetiştirilmektedir. Hayvancılıkta büyükbaş ve küçükbaş hayvan yetiştirilmekte olup arıcılık da ilçe ekonomisinde önemlidir.

Çilimli’nin tarih öncesi ile ilgili bilgi bulunmamaktadır. Selçukluların çöküşünden sonra Söğüt yöresindeki Osmanlı beyliği topraklarını genişletmeye çalışıyordu. Osman Gazi’den sonra yerine geçen Orhan Gazi’nin komutanlarından Konuralp Bizans tekfurları ile yapmış olduğu savaşlardan sonra Çilimli çevresini de hakimiyeti altına almıştır. Osmanlı egemenliğinde Kastamonu vilayetinin Bolu mutasarrıflığı Göynük kasabasına bağlı bir köydü. Düzce’nin kaza olmasından sonra Düzce’ye bağlanmıştır. Çilimli 1958 yılında nahiye, 1990 yılında da ilçe olmuştur.

Çilimli'de herhangi bir tarihi eser bulunmamakla birlikte, herhangibir mimari özelliği olmayan; Çoban Dede Türbesi, Şeyh Aliyyül Müslihiddin Dede Türbesi ve Yabalı Hasan Dede Türbesi bulunmaktadır.


Kenthaber Kültür Kurulu

 

 

 

 

 

 


 

Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 12:40:35

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?