30
Mayıs
2024
Perşembe
CUMAYERİ - DÜZCE

Pakmaya'dan çevre açıklaması

Düzce İl Genel Meclis Üyeleri, Cumayeri İlçesi'nde bulunan Pakmaya fabrikasını ziyaret etti.


İl Genel Meclis Başkanı Yusuf Ercan, Muhtarlar Derneği Başkanı Aydın Dursun ve il genel meclis üyeleri fabrikayı gezdi.

Gezi öncesinde Pakmaya Fabrikası Müdürü Naci Sögüt, fabrika hakkında bilgiler verdi.

Naci Söğüt, dünyada yılda ortalama 2 milyon ton ekmek mayası üretilmekte olduğunu ve yaklaşık 2 milyar dolarlık bir ekonomik değer oluşturduğunu belirterek, "Dünyada oluşturulan bu ekonomik değerin yaklaşık yüzde 20-25 gibi oldukça önemli sayılabilecek bir miktarı ülkemizde gerçekleşmektedir. Pakmaya Holding, yüzde 100 yerli sermaye ile maya sektöründe öncü. Modern, biyoteknoloji konusunda en ciddi yatırımlar için ayrılan Ar-Ge kaynağı 16 milyon dolardır. 5 kıtada 100'ün üzerinde ülkeye yıllık 80 milyon dolarlık ihracat yapıyoruz. Mayacılık sektöründe binden fazla kişiye istihdam sağlıyoruz. Türkiye'nin en büyük, dünyanın ilk 4 büyük maya üreticisi arasında yer alıyoruz. Türkiye'de ilk anaerobik arıtma tesisi bizim fabrikamızda bulunmaktadır" dedi.


Söğüt ayrıca, Türkiye'de ilk fırıncılık Ar-Ge merkezinin kendileri tarafından kurulduğunu ve dünya çapında fırıncıların eğitiminin de kendileri tarafından verildiğini söyledi.


Fabrika Müdürü Naci Söğüt, Melen Çayında yaz aylarında yaşanan balık ölümlerinin Pakmaya Fabrikasından kaynaklandığı şeklindeki iddialardan rahatsız olduklarını da belirterek, "Melen Çayı'nda yaz aylarında su debisinin düşük olması ve oksijen yetersizliği balık ölümlerinin nedenidir. Biz fabrikayı kurmadan önce de bu bölgede balık ölümleri gerçekleşiyordu. Yaklaşık 6 milyon dolar değerinde bir arıtma tesisine sahibiz. Bunun yanı sıra yeni bir arıtma tesisimiz de faaliyete geçti" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2008 Perşembe 16:55:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?