30
Mayıs
2024
Perşembe
CUMAYERİ - DÜZCE

Tarlada devasa şarap küpü

Cumayeri İlçesi Subaşı köyünde Hüseyin Yılmaz isimli çiftçi, tarlasını kazarken Milattan Sonra 5. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen ve Bizanslılar tarafından kullanılan şarap saklama küpü buldu.


Cumayeri İlçesi Subaşı köyünde çiftçilik yapan Hüseyin Yılmaz, Bizans Dönemi'ne ait olduğu tahmin edilen şarap saklama küpü buldu. Yaklaşık 5. yüzyıla ait olduğu tahmin edilen küp, Yılmaz'ın sabanına takıldı. Hüseyin Yılmaz küpü görünce yetkili mercilere haber verdi.
Hüseyin Yılmaz, yaklaşık 10 yıldır tarlayı sürdüğünü belirterek şöyle konuştu: "Fakat bu kez saban derine kaçarak takıldı. Önce sabanın parçası kırıldı sandım. İnip baktığımda toprağın aşağı doğru kaydığını fark ettim. Biraz inceleyince küpü fark ettim ve yetkililere haber verdim."
Subaşı Köyü Muhtarı Saffet Çiçek ise, köylerinde daha önce de bu tip tarihi eserler bulunduğunu belirterek sözlerine şöyle devam etti: "Hüseyin Yılmaz tarlasında küp bulduğunu bana haber verdi. Bende hemen jandarma ve yetkili kurumlara haber verdim. Köyümüzde daha önce yol çalışmaları sırasında buna benzer iki adet küp bulundu."
Subaşı köyünde Hüseyin Yılmaz'a ait tarlada bulunan şarap saklama küpü Düzce Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ekipleri tarafından incelenerek yerinden çıkarıldı. Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yetkilisi, tarihi eserin Bizans dönemine ait yaklaşık bin 500 yıllık olduğunu ayrıca küpün o dönemde şarap saklamak için kullanıldığını tahmin ettiklerini söyledi. Tarlada bulunan tarihi eser detaylı inceleme yapılmak üzere Konuralp Müzesi'ne götürüldü.

İha
Yayın Tarihi : 14 Kasım 2008 Cuma 18:24:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?