1
Mayıs
2024
Çarşamba
GÜMÜŞOVA - DÜZCE

Gümüşova Genel Bilgi

Batı Karadeniz Bölgesi’nde, Düzce İli’ne bağlı bir ilçe olan Gümüşova, , batıda Sakarya ili, güneybatıda Bolu ili, güneyde Gölyaka ilçesi, doğuda Çilimli ilçesi ve kuzeyde Cumayeri ilçesi ile çevrilidir. Düzce’nin güneybatısında yer alan ilçe, il merkezine 18 km. uzaklıkta, Düzce Ovasına bitişiktir. Denizden yüksekliği 128 m. olan Gümüşova’nın yüzölçümü 9.000 km2, toplam nüfusu ise 16.879’dur.

İlçenin ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayalıdır. Yetiştirilen ürünlerin başında fındık gelmektedir. Diğer tarımsal ürünler ise, mısır, buğday, arpa, şeker pancarıdır. Hayvancılıkta büyük ve küçükbaş hayvan üretimi yapılmakta olup arıcılık da ilçe ekonomisinde önemli yer tutmaktadır. Ayrıca ilçede 4 adet fındık fabrikası, 1 adet ambalaj fabrikası ve 2 adet de tekstil ürünlerini işleyen tesis bulunmaktadır.

Gümüşova’nın tarihçesi ile ilgili bilgi yeterli değildir. Selçuklulardan sonra 1321 yılında Osman Bey’in kumandanlarından Konuralp tarafından Düzce Konuralp ile fethedilmiştir. Bundan sonra yöre ile ilgilenilmemiş, Fatih Sultan Mehmet döneminde bu bölge Davut Paşa’ya tımar olarak verilmiştir. Osmanlı İmparatorluğu orduları sefere çıkarken, burada konaklamış, hayvanlarını bakımları yapılmıştır. Bu yüzden de buraya Kışla adı verilmiştir. I.Dünya Savaşı sırasında Yunan işgaline uğramış, Milli Mücadele sırasındaki Düzce isyanları bu bölgeyi de etkilemiştir. Bu isyanlar Mareşal Fevzi Çakmak ve General Ali Fuat Cebesoy tarafından burada bastırılmıştır. Kışla isimli bu yerleşim 1927 yılında nahiye olmuş, 1987’de Cumayeri ile birleşerek Cumaova ismini almıştır. 1993 yılında Cumayeri’nden ayrılarak Gümüşova ismi ile bir ilçe durumuna getirilmiştir. Düzce’nin 1999’da il olması üzerine Düzce’ye bağlanmıştır.


Kenthaber Kültür Kurulu

 

 

 

 

 

 


 

Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 13:04:44

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR