19
Mayıs
2024
Pazar
POLİS/ADLİYE

Folklorcülerden 'silah' tepkisi

Türkiye Halk Oyunları Federasyonu Giresun İl Temsilcisi Ömer Cinel, Giresun Valisi Şükrü Kocatepe'nin, tören ve kutlamalarda halk oyunu ekiplerinin kurusıkı silah kullanımının yasaklanması yönündeki genelgesinin, yöre folklörünün restore edilmesi anlamına geldiğini söyledi.

Cinel, yaptığı yazılı açıklamada, Giresun Valisi Şükrü Kocatepe tarafından halk oyunu ekiplerinin tören ve kutlamalarda kurusıkı silah kullanımına yönelik yasak kararı aldığı yönünde genelge yayınlandığını hatırlattı. Alınan yasak kararının, yörenin önemli halk oyunlarından olan Çandır Tüfekli Oyunu'nu kapsadığını belirten Cinel, bu kararın yanlış olduğunu savundu.

Giresun Valisi Şükrü Kocatepe'nin tören ve kutlamalarda halk oyunu ekiplerinin kurusıkı silah kullanımını yasaklanması yönündeki genelgesinin, yöre folklörünün restore edilmesi anlamına geldiğini öne süren Cinel, "Çandır Tüfekli Oyunu'nun en önemli özelliği, bünyesinden iki gönüllü alayın çıktığı Osman Ağa ve Giresun uşaklarını, dolayısıyla Giresun insanının hamasiyetini ve onun Milli Mücadele ruhunu temsil etmesidir. Bu nedenle ülkemizin şu anda gündeminde bulunan 'Maganda Kültürü' ile Giresun Milli Mücadele Ruhu eş değer tutulamaz. Ve de tutulmamalıdır" dedi.

Cinel, Çandır Tüfekli Oyunu'nun, Bursa Çılıç-Kalkan, Erzurum Hançer Barı, Karadeniz Bıçak Horonu gibi Anadolu kültüründe var olan sayırlık oyunlar kategorisinde en önemli örneklerden birisi olduğuna dikkat çekerek, "Kılıç-hançer olmaksızın kılıç-kalkan oyunu ve hançer barının, bıçak olmaksızın bıçak horonunun olmayacağı gibi, tüfeksiz de Çandır Tüfekli Oyunu olmayacağı aşikardır. Çandır Tüfekli Oyunu, ezgi ve name bütünlüğü içerisinde, tüfek atışları ile anlam kazanan ve söylendiği gelenek değil, kültür içerisinde yer alan otantik bir halk oyunu türüdür" diye konuştu.

Çandır Tüfekli Oyunu'nun Kültür ve Milli Eğitim Bakanlıkları ile Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından tescil edildiğini kaydeden Cinel, Giresun Valisi Şükrü Kocatepe'nin, aldığı karardan geri dönmesini beklediklerini sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 1 Eylül 2005 Perşembe 10:55:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Selim PUSAT IP: 81.214.102.xxx Tarih : 4.09.2005 00:47:51
SAYIN VALİ HALK OYUNCULARINA SİMOKİN GİYDİRSİN BARİ. DAHA MODERN OLUR. ENSTÜRMANLARI DA C.B. LIĞI SENFONİ ORKESTRASI ÇALSIN. OLDU OLACAK OYUNCULAR DA DEVLET OPERASINDAN BALET VE BALERİNLER GELSİN. OH NE GÜZEL.