30
Mayıs
2024
Perşembe
ÇANAKÇI - GİRESUN

Çanakçı’da yüzyıllık rüya gerçekleşiyor

Çanakçı’da yüzyıllık rüya gerçekleşiyor. Çanakçı’nın kaderini değiştirecek barajlar nihayet gün ışığına çıkmaya başladı. Bir bakıma Çanakçı’nın kaderini değiştirecek, terk edilmişliğin ve umutsuzluğu tarihin geçmiş sayfalarına gömecek sanayi hamlesi HES –Hidro Elektrik Santralleri projesi start almış durumda.


Çanakçı Deresi üzerinde Kurulacak toplam beş adet Hidro Elektrik Santrallerinden ikisinin alt yapı çalışmaları geçtiğimiz ay sonunda başladı. Çanakçı Vadisi boyunca değişik altı yere inşa edilecek olan barajların üçü yine Çanakçı Kökenli işadamı Makine Yüksek Mühendisi Halil İbrahim Şengün tarafından yapılacak.

Yükleniciliğini Şengün Mühendislik Müşavirlik Taahhüt Ve Ticaret A.Ş nin yaptığı üç projenin 2005 yılı yatırım bedeli tutarı ise 25 milyon dolar. Şengün Şirketler gurubunun yapacak olduğu hidroelektrik santrallerinin ilki Karabörk Kemer Köprüsü ile Kuşköy Saylıdere mevkiinde, ikincisinin Beyli- Güneyköy-Kıdır gecidinde sonuncusunun ise İnanca köyü-Dedeli arasında inşa edilecek. Şu anda yapılan özel sektöre ait Ankara’lı bir İnşaat Firmasının üstlendiği hidroelektrik santrali ise hale Deregözü köyünün en üst çıkış noktasında başlamış bulunuyor.

Proje ile Çanakçı Deresinin 405m.ile 310m kotları arasında kalan 95.00m düşünün değerlendirilmesi düşünülmektedir. Çanakçı-1 Reğülatörü ve Hidroelektrik Santrali Projesi, Çanakçı İlçesinin güney kısmında, Karabörk Beldesinin mücavir alanı içinde, Kızılali Yaylasının kuzeyinde, Kuşköy sınırları içinde, Sis Dağının güney yamacına yakın Sis dağından gelen Akdere ve Kızılali Dağından gelen Bal Derelerinin birleşmesi ile oluşan Çanakçı Deresinin vadisi üzerinde Deregözü sınırları içinde Reğülatör kısmı tesis edilecek, Karabörk mücavir alanında Kuşköyü sınırları içinde Santral kısmı yapılacaktır. Bu ünitede yıllık üretilecek enerji miktarı ise 20.67 GWh, ortalama Debi ise 7000 m3 s, kanal uzunluğu ise yaklaşık 3500 mt, santral kotu ise 310 olarak olarak hesaplanmıştır.

İkinci ünite Hidro Elektrik Santrali ise yaklaşık 4000 mt kanal uzunluğuyla 125 kotta, debi saniyede 9m3, yıllık enerji üretimi 23.57 GWh, ile Çanakçı İlçesinin güney kısmında Akköy Köyü ile Bakımlı köyü arasından gecen Çanakçı Deresi üzerinde Köprübaşı denilen yerde reğülatör kısmı inşa edilecek, Çanakçı Belediye sınırları içinde Erenköy köprü geçişinde Santral inşa edilecek Şengün Şirketler Gurubu tarafından inşa edilecek üçüncü Hidro Elektrik Santrali Çanakçı Deresinin 10 ila 50 kotları arasında toplam kanal uzunluğu 4850 mt, yıllık enerji üretimi ise 28.86GWh olarak, Erenköy Köprüsü bölgesinde santrali inşa edilecek. Reğülatör kısmı ise İnanca köyü- Dedeli köyü sınırına yapılacak.

Çanakçı’nın ve Çanakçı insanının geleceğine büyük etki yapacak, toplam beş adet Hidro Elektrik Santralinin bölgenin hem ekonomik hemde sosyal yapısına katkıda bulunması bekleniyor. Bu konuda bölgede yapılacak olan barajlarla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Şengün Şirketler Gurubu Yönetim Kurulu Başkanı Makine Yüksek Mühendisi Halil İbrahim Şengün Çanakçı Deresi içinde inşa edilecek santrallere yabancı birçok firmanında ilgi gösterdiğini belirtti. Çanakçı HES1-2-3 projlerinin kredi onayları T.C. Başbakanlık Hazine Dış Ticaret Müstaşarlığı tarafından, teşvik belgeleri ise 23.05 2008 tarihinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından toplam 868 bin ytl lik teminat gösterilerek alındı.

Bölgede yapılacak olan Santral yapımları için çok büyük uğraş verildiğinin altını çizen Halil İbrahim Şengün, çok zorlu bir sürecinÇanakçı insanına ve Çanakçı Vadisine getirecek olduğu refahın ilerleyen yıllar içerisinde zamanla farkedilecegini belirterek bunun aynı zamanda Çanakçı için tarihi bir dönemeç olan bu projeyi hayata gecirmekten ayrıca mutlu olduğunu ifade etti.

canakci.com.tr
Yayın Tarihi : 20 Kasım 2008 Perşembe 09:51:34


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?