6
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKÇI - GİRESUN

Çanakçı Genel Bilgi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Giresun’a bağlı bir ilçe olan Çanakçı, kuzeyinde Beşikdüzü, Görele, Tirebolu, doğusunda Tonya, Şalpazarı, güneyinde Kürtüm, batısında Doğankent, Güce, kuzeybatısında da Espile ilçeleri ile çevrilidir. güneyinden doğup, ilçe merkezini ikiye bölerek uzanan Çanakçı Deresi Görele ilçesinden denize dökülmektedir.

Denizden 150 m. yüksekteki ve denizden 17 km. içeride olan ilçe, İl merkezine 78 km. uzaklıktadır. Toplam nüfusu 10.495’tir.

İlçenin ekonomisi tarım, ormancılık, küçük sanayi ve hayvancılığa dayalıdır. Başta fındık olmak üzere, mısır, arpa, patates ve fasulye yetiştirilmektedir.

Kuşköyde her yıl 25 Haziran’ da düzenlenen Kuşdili Festivali yapılmaktadır. Kuşköyü halkının kendi aralarında ıslıkla haberleşip anlaşmaları yerli ve yabancı turistler tarafından büyük ilgi görmektedir. Eskiden beri Çanakçı ilçe merkezinde üretilmekte olan ağaç kap ve çanaklar nedeniyle “Çanak ustasının bulunduğu yer” anlamında; bugünkü Çanakçı adı buradan gelmiştir.

İlçe ve yöresinin tarihi MÖ.1400-1200 yıllarına, Hititlere kadar inmektedir. Hitit tabletlerinde Azzi Ülkesi olarak geçen Giresun yöresinde MÖ. 1200’lerde kavimler göçü sırasında burada da küçük bir koloni kurulmuştur. Hitit Devleti’nin yıkılmasından sonra bölge, Frigya Krallığı’nın yönetimine girmiş, doğudan gelen İskit ile Kimerler buraya hakim olmuşlardır. Giresun bölgesindeki Pers yönetimini Büyük İskender, Kapadokya Krallığı ve Roma dönemi izlemiştir. İstanbul’un Latin istilası sırasında Bizans İmparatoru Komnenos’un çocukları MS.1204’te Trabzon Rum İmparatorluğunu kurmuşlar, Çanakçı da bu devletin sınırları içerisinde kalmıştır.

Malazgirt Meydan Savaşı’ndan(1071) sonra Anadolu’ya gelen Selçuklu Türkleri, Karadeniz sahillerini de Türk hakimiyeti altına almıştır. Bulancak, Hacı Emir Bey’in oğlu Süleyman Bey zamanında 1397 yılında Türklerin eline geçmiştir. II. Murat döneminde Osmanlı yönetimine girmiş, 1461’de de Osmanlı topraklarına dahil olmuştur. Görele ilçesinin kurulmasıyla (1879), bu ilçeye bağlanmıştır. 1916 yılında Rus işgali altında kalan ilçe, 13 Şubat 1918 tarihinde Görele ile birlikte bu işgalden kurtulmuştur. 1960 yılından itibaren Görele’ye bağlı bir bucak durumunda iken, 1991’de ilçe konumuna getirilmiştir.

 


Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.giresun.8k.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 13:27:30

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR