27
Mayıs
2024
Pazertesi
ÇANAKÇI - GİRESUN

Festival mevsimi geldi

Giresun'da, yayla şenlikleri ve festivaller, gelecek aydan itibaren başlayacak ve Ağustos ayına kadar devam edecek.

Giresun'da, yayla şenlikleri ve festivaller, Mayıs ayının ilk haftasında Dizgine Hıdrellez Şenliği ile başlamakta ve Ağustos ayının 3'üncü haftası yapılan Çamoluk Bal Festivali ile de sona erecek. Bu süre zarfında Giresun'un çeşitli yörelerinde toplam 23 yayla şenliği ve festival gerçekleştiriliyor.

Giresun'da yapılacak olan 23 yayla şenliği ve festivaller arasında, Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, Kümbet Yayla Şenliği ve Çanakçı Kuş Dili Festivalleri öne çıkıyor. Uluslararası boyutlara taşınan bu festivaller, Giresun'un tanıtımı için büyük önem arzediyor.

ULUSLARARASI KARADENİZ GİRESUN AKSU FESTİVALİ
Yaklaşık 4 bin yıllık bir geçmişi bulunan Uluslararası Karadeniz Giresun Aksu Festivali, her yıl mayıs ayının 20'nci günü başlıyor. Festival kapsamında, Giresun'un doğusunda bulunan Aksu Deresi'nin deniz ile birleştiği yerde toplanan hastalar, sıkıntısı ve çocuğu olmayanlar, bir dilek tuttuktan sonra 7 çift, 1 tek taşı suya atarak bu dileklerinin gerçekleşmesini bekliyor.

KÜMBET YAYLA ŞENLİĞİ
Temmuz ayının ortalarında yapılan Kümbet Yayla Şenliği'ne her yıl ortalama 20 bine yakın insan katılıyor. Temmuz ayının ikinci haftası yapılan festivale, son yıllarda artan turizm hareketliliğine bağlı olarak uluslararası boyutlarda katılımlar gerçekleşiyor. Şenliğe katılanlar arasında yapılan açık arttırma ile en fazla parayı veren kişi, 'yayla ağası' seçilirken, yayla ağasından alınan parayla bir sonraki şenliğin yapım masrafları için de bütçe oluşturuluyor.

KUŞDİLİ FESTİVALİ
Giresun'da yapılan festivaller arasında temmuz ayı içerisinde Çanakçı ilçesine bağlı Kuşköy köyünde yapılan Kuşdili Festivali ayrı bir önem taşıyor. Kuşköy köyü ve civarında yöre halkı tarafından yüzyıllardır haberleşme ıslıkla sağlanıyor. Festivalde, çeşitli eğlence programlarının yanı sıra, ıslıkla konuşma yarışmaları da gerçekleştiriliyor.

iha
Yayın Tarihi : 19 Nisan 2009 Pazar 12:43:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?