30
Nisan
2024
Salı
EYNESİL - GİRESUN
Belediye Sayfaları
Nufus
417.505
Yüz Ölçümü
6.934
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
14.244
Yüz Ölçümü
46
Belediye Sayısı
14
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Eynesil Genel Bilgi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Giresun İli’ne bağlı bir ilçe olan Eynesil, doğusunda Trabzon ili, batı ve güneybatısında Görele, kuzeyinde Karadeniz ile çevrilidir. Kuzey kıyı şeridinde ilin en doğu ucunda Trabzon sınırında, hemen sahil üzerinde kurulmuştur. Kıyı şeridinin arkasında dağlar yükselir. Ancak, ilçe sınırları güneye doğru fazla uzanmadığından dağlık alanlar ilçe içerisinde çok yer tutmazlar. İlçe topraklarını küçük dereler sular. İl merkezine 75 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 46 km2 olup, toplam nüfusu 10.700’dür.

İlçede iklim, tropik Karadeniz ikliminin bütün özelliklerini taşımaktadır. Bol yağış almasının sonucu geniş bitki örtüsüne sahiptir.

İlçenin ekonomisi tarım, hayvancılık ve balıkçılığa dayalıdır. Yetiştirilen başlıca ürünler, fındık ve çaydır. Az miktarda mısır, patates, elma, armut yetiştirilir. Kıyı kesimlerinde balıkçılık yapılır. Dağlık kesimlerde küçükbaş hayvan yetiştirilir.

İlçenin tarihi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Kıyıdaki Roma döneminden kalan bir kaleden ötürü Romalıların buraya hakim olduğu sanılmaktadır. Trabzon Rum İmparatorluğu’nun sınırları içerisinde olduğu bilinmektedir.

Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra, Oğuzların bir kolu İne veya Eyne isimli bir beyin öncülüğünde buraya gelerek yerleşmişlerdir. İlçenin ismi büyük olasılıkla buradan kaynaklanmaktadır.

Cumhuriyetin ilanından sonra Görele’ye bağlı bir bucak merkezi iken 1960’ta ilçe konumuna getirilmiştir.

İlçede günümüze gelebilen tarihi eserler arasında; Koralla (Eynesil) Kalesi, Oğuzluoğlu Hamamı ve Çeşmesi, Ören Köyü Köprüsü bulunmaktadır.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraflar, www.giresun.8k.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 13:37:00

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR