28
Mayıs
2024
Salı
KEŞAP - GİRESUN

Elektrik satmak istiyorlar

Keşap Belediye Başkanı Nihat Yılmaz, Keşap deresinin kullanım hakkının kendilerine verilmesi durumunda, hidroelektrik santralinde elektrik üretip devlete satmayı planladıklarını söyledi.


Yılmaz, düzenlediği basın toplantısında, Keşap Belediyesi tarafından hidroelektrik santralini 1959 yılında kurduğunu belirtti. Santralde üretimi yapılan elektriğin yıllarca içme suyunun ilçeye dağıtımında ve çevrenin aydınlatılmasında kullanıldığını vurgulayan Yılmaz, santralin 5-6 yıldır atıl durumda bulunduğunu kaydetti. 29 Mart Mahalli İdareler Seçimi'nde belediye başkanı olmasının ardından ilk önce santralin tekrar çalışır hale getirmek için çalışmalar içerisine girdiklerini vurgulayan Yılmaz, iki aylık bir süre zarfında sürdürülen hazırlıkların tamamlanarak santralin tekrar elektrik üretir durumuna getirildiğini dile getirdi.


Keşap deresinin kullanım hakkının kendilerine verilmesi durumunda, hidro elektrik santralinde elektrik üretip devlete satmayı planladıklarını ifade eden Yılmaz," Şuan santralimiz saatte 150 kilowat elektrik üretir durumda. Hedefimiz üretimi yaptığımız elektriği devlete satmak. Ancak önümüzde bazı engeler var. Bunları aşmaya çalışıyoruz. Engellerimizden birisi, santralimizde elektrik üretim iznimizin olmaması. Bunun için gerek DSİ, gerekse de Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu nezlinde girişimlerimiz bulunmakta. Yine, santralin kurulu olduğu Keşap Deresi'nin, su kullanım hakkı 49 yıllığına bir firmaya kiralanmış. Bu firmanın, derenin suyunu taşımak istediği yönünde iddialar mevcut. Keşap deresinin su kullanım hakkını almak için mahkemeye başvurduk. Çünkü, Keşap deresinin kullanım hakkı kamu kurumu olduğumu için bizim olduğuna inanıyoruz. Gerek elektrik kullanma izni, gerekse de derenin su kullanım hakkını alabilirsek, elektrik üretimimize hemen başlayacağız. Kısa zamanda da kapasitemizi artırıp, devlete elektrik satabileceğiz" dedi.


Yılmaz, devlete elektrik satmaları durumunda santralden yıllık iki milyon liraya yakın gelir elde edeceklerine dikkat çekerek," Keşap'ın geleceği bu projeye bağlı. Projenin gerçekleşmesi durumunda, belediyemiz önemli bir gelire kavuşmuş olacak. Bu da hizmetlerimizin artmasını sağlayacak. Dolayısıyla Keşap'ın kaderi değişecek" diye konuştu.
 

iha
Yayın Tarihi : 13 Haziran 2009 Cumartesi 11:36:44


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Abdullah KAPLAN IP: 85.98.232.xxx Tarih : 24.09.2009 00:23:27

Keşap deresi benim köyüm Yivdinçıik Köyü Düzkestane Mahallesinin altında geçerek Keşap ulaşır. Çocukluğum bu derenin bullur gibi sularında gölerinde balık tutmak ve yüzmek ile geçti. O yıllar da düşünürdüm bu günde düşünüyorum bu güzel su hep boşa akıp gidiyor diye. Hiç bir akılı insan ortaya çıkıp da bu güzel suyu değerlendiremez mi diye. Bu haberi okuyunca işte bir akıllı insan ortaya çıktı diye sevindim. Hayırlı olsun.Yıllarca bu su gözümüzün önünden boşu boşuna akıp gitti, bizler marketler de başka bölgelerin pet şişe sularını alıp içiyoruz. Bu derenin özü gözü çok temiz ormandan çıkıyor.  Kaynak merkezine depolama tesisi şişeleme kurularak içme suyu olarak da değerlendirilir. Çok temiz ve berrek su. Çıkış noktası ormanın içi bu derenın suyu masmavi akar yükseklerde bizler bu derenin gölerinde derin olmasına rahmen temizlikden içinde ki yüzen balıkları seyrederdik. Gölleri ayna gibi kullanarak kendi resmimizi görürdük ve saçlarımızı göle bakarak tarardık, o kadar tertemiz bir suyu vardır. Şimdi oralarada olmak isterdim. Giresun a Keşap a ve Köyüme tüm hemşerilerime selamlar.Cennetde yaşadıklarını hatırlatırım.