6
Mayıs
2024
Pazertesi
KEŞAP - GİRESUN
Belediye Sayfaları
Nufus
417.505
Yüz Ölçümü
6.934
İlçe Sayısı
16
Vali
Nufus
20.244
Yüz Ölçümü
222
Belediye Sayısı
45
Köy Sayısı
0
Kaymakam

Keşap Genel Bilgi

Doğu Karadeniz Bölgesi’nde, Giresun İli’ne bağlı bir ilçe olan Keşap, doğusunda Espiye, güney ve güneybatısında Dereli, batısında Merkez ilçe, kuzeyinde de Karadeniz ile çevrilidir. İlçe toprakları dar bir kıyı şeridinden sonra son derece dik dağların önünde yer almaktadır. Doğu Karadeniz Dağlarının uzantılarından Giresun dağları ilçe topraklarını engebelendirmektedir. Dağlar ve tepeler arasında derin vadiler bulunur. İlçe Merkez, Karabulduk ve Yolağzı diye üç coğrafi bölgeye ayrılır. En yüksek yerleri geçit köyü, Karadağ, Karatepe, Ocak, Bozarı, Armelit, Sancaklı, Töngel, Topgediği, Demirci, Evliya ve Kabak tepeleridir. Bu dağlardan kaynaklanan Keşap deresi güney-kuzey doğrultusunda akarak ilçenin doğusunda Karadeniz’e ulaşır. Denize dökülen dereler arasında en önemlileri, Kargın, Dut yalısı, Taflan, Keşiş, Keşap, Torağzı, Kömürlük, Yolağzı, Killik, Değirmenağzı dereleridir. İlçenin bol yağış almasından ötürü de bitki örtüsü son derece zengindir. Dağlar kızılağaç, kayın ve ladin ormanları ile kaplıdır. İl merkezine 10 km. uzaklıktaki ilçenin yüzölçümü 222 km2 olup, toplam nüfusu 23.298’dir.

İlçe ekonomisi tarım, hayvancılık, balıkçılık ve ormancılığa dayalıdır. Tarımda fındık ağırlıklı olmak üzere mısır da yetiştirilmektedir. Ekime elverişli alanları sınırlı olduğundan az miktarda elma, armut ve patates yetiştirilir. Dağlık alanlarda koyun ve keçi yetiştirilir. Kıyı kesiminde balıkçılık yapılmaktadır.

Keşap isminin ne anlama geldiği bilinmemekle beraber, Farsça "Keş ve âb" kelimelerinden oluştuğu, Romalılar devrinde "Cassicipi" olarak anıldığı sanılmaktadır.

Keşap’ın tarih öncesi ile ilgili kesin bilgi bulunmamaktadır. Yörede Roma ve Bizans döneminde yerleşim olduğu sanılmaktadır. İstanbul’un Latin istilasından (1204) sonra Trabzon’da kurulan Rum Pontus İmparatorluğu’na bağlı kalmış, Malazgirt Savaşı’ndan (1071) sonra da Oğuz boyları buraya yerleşmiştir. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Trabzon’u fethetmesi ile birlikte Osmanlı topraklarına katılmıştır. Osmanlı tarihleri 1774 yılında Keşap ve çevresinde Derebeyliğin türediğini ve bunların birbirleri ile sürekli mücadele ettiğini kaydetmektedir. Milli Mücadele sırasında Yarbay Osman Ağa’nın ( Topal Osman ) önderliğinde yöre halkından 42 ve 47. alaylar kurulmuş ve Yunanlılarla mücadele edilmiştir.

Kâtip Çelebi’nin Trabzon’a bağlı olduğunu söylediği Keşap, Cumhuriyet döneminde Giresun’a bağlı bir bucak iken, 1945 yılında ilçe konumuna getirilmiştir.

 

Kenthaber Kültür Kurulu

Fotoğraf, www.giresun.8k.com adresinden alınmıştır.

Yayın Tarihi : 29 Mayıs 2009 Cuma 13:42:09

Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
İLGİLİ SAYFALAR